bolha.com MojeDelo.com
Mlečna maščoba v suhi snovi sira

„m.m.v s.s.“

Velikokrat lahko na oddelkih za sir opazimo ljudi, ki izbirajo sir glede na odstotek m.m.v suhi snovi in izjavijo : »sir s 45 % m.m.v suhi snovi je premasten sir!« Zaradi medijskega oglaševanja in obsedenosti z lepotnimi ideali so potrošniki postali glede vsebnosti maščob tako občutljivi, da so pozabili, da je maščoba nosilec okusa. Torej, če se količina maščobe v živilih zmanjša, moramo manjkajoči okus ponovno nadomestiti in pogosto se to naredi s sladkorjem. Posledice se kažejo predvsem v prekomerni teži.

»45% m.m.v suhi snovi« ne pomeni 45% absolutne maščobe! Nekateri proizvajalci sira so opazili problem in zmedo pri potrošnikih, zato poleg m.m.v s.s. na embalaži navajajo tudi absolutno vsebnost maščob v siru. To je vsekakor dobra odločitev, saj postane tako dejanska vsebnost maščobe transparentna in dojemljiva.
Pomoč pri preračunavanju m.m.v s.s. v dejansko vsebnost maščob

Formula za preračunavanje služi kot pripomoček za lažjo orientacijo potrošnikov, dejanska vsebnost maščobe lahko še nekoliko odstopa od izračunane. Zlato pravilo, ki ga lahko vedno uporabimo se glasi: Nekoliko manj kot polovica navedene m.m.v s.s. je dejanska vsebnost maščobe. Za tiste, ki želijo bolj natančen izračun dejanske vsebnosti maščob v siru, pa morajo pomnožiti vrednost m.m. v s.s. za:
Sveži sir: x 0, 3
Mehki in sir iz kislega mleka: x 0,4
Poltrdi in topljeni sir: x 0,5
Trdi sir: x 0,6

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih