Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Moka, ki varuje srce - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com
Zdravo živilo

Moka, ki varuje srce

Deli:
Facebook
Twitter

Posebna moka iz ječmena kmalu v naših živilskih izdelkih.

 


V Sloveniji bo v kratkem mogoče kupiti živila, ki vsebujejo reduchol. Proizvod omogoča zniževanje holesterola in tako zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. "V resnici gre za posebno moko iz ječmena, ki se uporablja kot prehranska sestavina v proizvodnji končnih proizvodov, na primer kruha, peciva, testenin, krispijev, kosmičev in žitnih ploščic," pojasnjuje Jure Pavlič iz podjetja Valens, ki je proizvod razvilo.

Ječmenovi betaglukani

Reduchol je dobil znanstveno potrditev Evropske agencije za varnost hrane (Efsa). Gre za koncentriran vir ječmenovih betaglukanov. Vsebnost tega se je s selekcijo žit in sodobno predelavo v končnih živilih tako znižala, da nimajo več merljivega učinka na zdravje. "Vsa živila, ki bodo vsebovala dovolj teh vlaknin, bodo lahko imela oznako, da znižujejo raven holesterola in pomagajo ohranjati zdravje srca in ožilja," dodaja Pavlič. Klinične raziskave kažejo, da lahko uživanje treh gramov betaglukana iz ječmena na dan zniža raven holesterola celo za 17 odstotkov.

Priporočljivo za vse

Reduchol ni zdravilo, prav tako ne prehranski dodatek, temveč živilo, ki ga bo v Sloveniji prvo ponudilo Žito"Uživanje živilskih izdelkov, ki vsebujejo ječmenove betaglukane, je ob upoštevanju navodil za uravnoteženo in raznovrstno prehrano priporočljivo za vse ljudi, zlasti pa tiste, ki imajo kakršnekoli težave s holesterolom," pravi Pavlič.

Stranski učinki

"Ob upoštevanju navodil za pestro in raznovrstno prehrano nima stranskih učinkov," pravijo proizvajalci. Vsebovana vlaknina je sestavljena iz zelo dolgih polimernih verig, ki v vodi nabreknejo in v prebavilih povzročijo zgostitev prežvečene hrane, iz katere se upočasni vsrkavanje holesterola. Telo tako izloči več holesterola, koncentracija v krvi pa se zniža.

Pridobivanje dokazov

Podjetje Valens je znanstveno potrditev evropske agencije Efsa za razvoj živil za zniževanje holesterola prejelo decembra. To je edina potrditev za tovrstno živilo v Sloveniji in ena od redkih v Evropi. Od uvedbe nove evropske zakonodaje leta 2006 so merila presojanja, ali velja določena trditev za določeno živilo, praktično na farmacevtski ravni – dokazati je treba učinek, varnost, potrebo po takšnem živilu, način pridobivanja … Proizvajalci so Efsi doslej posredovali 275 tovrstnih trditev, ugodno ocenjenih je bilo le dobrih 10, med njimi so bile predvsem multinacionalke.

Avtor: S. H. H.

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih