bolha.com MojeDelo.com
Spremenjene družine, spremenjena kultura prehranjevanja

Moški so brezbrižni do hrane

Študije so pokazale, da prehrana za večino moških ni zelo pomembna. Otroci, ki več časa preživijo z očetom, so bolj nagnjeni k prekomerni teži, kakor tisti, ki se več nahajajo v bližini mame.

Ženske jedo drugače kot moški. Več pozornosti namenijo ekološki in regionalni hrani. Ženske so pri hrani bolj izbirčne in zahtevne, rade imajo raznolikost in manjše kose, jedo več zelenjave in manj mesa. Zato jedo nekoliko bolj zdravo kakor moški.

Moški lahko načeloma jedo več kot ženske zaradi večjega deleža mišične mase. Kaj pomeni zdrava in uravnotežena prehrana pa vseeno ni popolnoma jasno vsem, saj večina očetov kuha manj zdravo kakor mamic. Raziskave so pokazale, da na prehranjevalne navade in težo otrok vpliva tudi družinsko okolje in dohodki staršev.

Razlog za pomanjkljivo znanje očetov na področju zdrave prehrane se najverjetneje nahaja v dejstvu, da gospodinjstvo še vedno največkrat vodijo ženske in si moški zato ne potrebujejo delati skrbi glede prehranjevalne piramide.

Znanost se zavzema, da bi moškim priučila več znanja o prehrani - da bi lahko pravilno izpeljali svojo vlogo vzornika in zmanjšali število nedeljskih kosil s hitro prehrano. Če ne zase, pa vsaj za otroke.

Uživanje kot glavna vez
"Družine so postale zelo raznolike. Obstaja veliko različnih družinskih in življenjskih modelov, kar seveda spreminja tudi kulturo prehranjevanja. Naučiti se moramo kako ravnati z novimi izivi kot je odvečno izobilje in novimi vlogami", pojasnjuje mag. Hanni Rützler, strokovnjakinja za prehrano in zdravstveno psihologijo.

V prihodnosti mora uživanje postati bolj zavestno. Kot je prepričana strokovnjakinja vodi uživanje z užitkom avtomatično k bolj zdravi hrani. Uživanje krepi samozavest, zmanjšuje stres, preprečuje depresije, veča zmogljivost in naredi naše  življenje bolj sproščeno.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih