bolha.com MojeDelo.com
(Valerianella locusta, Syn. Feldsalat, Rapunzel)

Motovilec

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Motovilec ima svež in aromatičen okus, očara pa nas z vabljivo aromo. Ker ga večinoma izpulimo skupaj s koreninami, ga je potrebno pred pripravo temeljito oprati. Stara kuhinjska modrost pravi, da moramo solato zatem na hitro potopiti še v ledenomrzlo vodo, po možnosti z dodanimi ledenimi kockami, v kateri listi postanejo zares hrustljavi. Povsem nasproten učinek dobimo, če svežo solato pripravimo prezgodaj in jo pustimo stati nekaj časa pred serviranjem. Torej, karkoli se že pripeti v kuhinji, solato pripravite šele pol minute, preden jo postrežete; gostje vam bodo zares hvaležni.

Zgodovina motovilca

Čedne rastline so nekoč ljubko rasle na vrtu hudobne čarovnice, ki jih je kot svojo največjo dragocenost z visokim zidom skrila pred tujimi pogledi. Čez to oviro si je upal le en mož; ko je ukradel krhke liste, ga je čarovnica zasačila. Da bi mu prizanesla s smrtjo, ji je obljubil svojo prvorojenko, ki so jo poimenovali, seveda po zaslugi bratov Grimm, Motovilčica (nem. Rapunzel). Danes je „repincl“ bolj znan pod imenom motovilec in je bil sprva robustna samorasla rastlina, ki so jo na poljih pulili kot plevel. Šele od 20. stoletja dalje se je motovilec uveljavil kot kulturna rastlina in danes tudi v haûte cuisine velja za okusen dodatek.

Biološke značilnosti

Krhki in le okoli 10-20 cm visoki listi motovilca rastejo v majhnih šopih. Naberemo jih z roko in jih iztrgamo skupaj s koreninami. Motovilec je znan kot klasična zimska solata in se ohrani tudi pri temperaturi do -15°C. Izvira iz sredozemskega prostora in je enoletna rastlina. V grobem razlikujemo dve vrsti: holandski motovilec, ki ima velike šope z rahlo svetlejšimi in širšimi listi, ter temno zeleno vrsto z manjšimi in krajšimi listi, ki je zelo priljubljena v južnih krajih.

Za telo in zdravje

Motovilec je priporočal že rimski sladokusec Apicij iz 1. stoletja; ne le zaradi kulinarične vrednosti, temveč tudi za blažitev tiščanja v želodcu. Njegov prijatelj, zdravnik Galen, je svežo solato celo bolj zagovarjal kot sir, saj naj bi pomirila želodec po prazničnih jedeh. Motovilec tudi danes priporočajo mnogi zdravniki, še posebej, ko gre za njegov delež mineralov. Kalij, kalcij in fosfor pomagajo prestati hladne zimske mesece. Kar se tiče vsebnosti železa, je motovilec med vsemi vrstami zelenjave celo na drugem mestu, takoj za peteršiljem. Med vsemi solatnimi rastlinami pa še vedno drži rekord solate, ki je najbolj bogata z vitamini.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih