bolha.com MojeDelo.com
Zakaj parna pečica zmore vse

Najbolj pomembne prednosti parne pečice

Trend parnega kuhalnika še ne pojenja. Veliko ljudi ga že ima, mnogi si ga želijo, nekateri pa še niso ravno prepričani, saj imajo strah, ker ne znajo ravnati z njim.
Pri vsem tem pa uporaba sploh ni zahtevna!
Velika prednost: parna pečica zmore (skoraj) vse! Kombinacijska parna pečica pa 100% zmore vse.
Poglejmo največje prednosti parne pečice:

Parna pečica ni nobena zapletena znanost zase. Enostavno osnovno pravilo za kuhanje: vse kar kuhamo, lahko pripravimo tudi v parnem kuhalniku. Čas kuhanja je identičen s kuhanjem na kuharski plošči (n.pr. krompir se kuha tako na kuharski plošči, kot v parnem kuhalniku 25 minut).
Otročje lahka nastavitev temperature
»Nastavitev temperature je tako zapletena!« - Ne drži!

 

Enostavno osnovno pravilo za kuhanje: v 95% primerov se kuha vedno na 100°C.
Le nekaj izjem:
Ribe pri 75-85°C , da se beljakovine ne izgubijo.
Sufle pri 90-100°C
Klobase pri 90°C, da ne počijo.
Topljenje čokolade pri 60°C, da dobi čudovit sijaj.
Vzhajanje kvašenega testa pri 40°C.
Pogrevanje skristaliziranega medu pri 40°C, da se ohranijo vitamini.

Z vašo parno pečico prihranite čas in ohranite mirno kri - Ali morate vedno misliti na vse na enkrat? To si prihranite! Vaša parna pečica prevzame vso gospodinjsko organizacijo. Na parni pečici nastavite željeni čas in že se lahko posvetite drugim opravilom. Nič se ne more zažgati ali prekipeti. Napravo lahko celo pustite prižgano in za kratek čas zapustite dom, saj je čas programiran tako, da se pečica izklopi sama. Za primerjavo: Ali bi pustili med kuhanjem riž brez nadzora na kuhalni plošči?

S parno pečico prihranimo energijo
Parno pečico lahko napolnimo z različnimi sestavinami. Istočasno lahko dušimo slano in sladko hrano, kot na primer čokoladni sufle istočasno s krompirjem ali rižem. Velika prednost pri tem: med dušenjem se okus in vonj ne prenašata.
Razlog za to je močna para v parni pečici. Pri tem se kisik ne izmenjuje, zato ne pride do prenašanja okusov.
Edina stvar na katero moramo biti pozorni: ne pustite v napravi ohlajati različnih jedi z različnimi okusi.

Vsaka posoda je primerna za parno pečico

"Vendar potem spet potrebujem primerno posodo" - Ne drži!
V parni pečici lahko kuhamo v vsaki posodi.
Seveda so najbolj primerne posode, ki so priložene k pečici in imajo zelo tanke stene. Vročina zelo hitro doseže hrano, ki jo kuhamo. Obstajajo tudi posode z luknjami, ki so zelo primerne za kuhanje zelenjave ali vseh vrst cmokov (oziroma vseh živil katere ne potrebujejo dodane vode in ni potrebno, da se kuhajo v latnem soku).
NASVET: Ker posode skozi tanke stene zelo dobro prepuščajo vročino, se setavine po kuhanju zato tudi zelo hitro ohladijo. Istočasno postavite v pečico n.pr. keramično posodo, da jo segrejete. Na koncu imate pripravljeno segreto posodo, v kateri postrežete hrano.
POZOR: Če kuhamo v posodi iz keramike ali porcelana, prištejmo  k običajnemu času kuhanja 5 minut, da se posoda primerno segreje.

Kuhanje na pari je zdravo -
ohranijo se vitamini, mineralne snovi in mineralne soli.


Hrana tudi za vaše oči - zelenjava bo sijočih barv, kot še nikoli
Okus in barva, kakor tudi struktura ostanejo ohranjene, ker se sestavine ne kuhajo v vodi.

Pozabite na mikrovalovno pečico - pogrevajte samo še v parni pečici

Pri parni pečici imenujemo pogrevanje "regeneriranje" in to ne brez razloga! Nad okusom boste enostano očarani.
Jedi se v le nekaj minutah idealno regenerirajo pri 90-95°C in so istega okusa kot sveže pripravljena hrana.
POZOR: V parni pečici lahko pogrevamo tudi hrustljave jedi. V tem primeru hrano ovijemo v aluminijevo folijo, da jo zaščitimo pred vlago. Tako jo lahko regeneriramo skupaj s prilogami kot je riž ali zelenjava.

Odtajanje v parni pečici

Odtalite jedi iz zmrovalnika pazljivo, hitro in enakomerno.
Meso, ribe, sadje ali druga živila odtajamo pri 60°C.
Brez prijemanja in obarvanja, para ščiti pred izsušitvijo.

Sočenje
Parno pečico lahko uporabljamo tudi za pridobivanje skokov, npr. za pijače ali želeje. Primerne so vse vrste sadja.

Razkuževanje
S parno pečico lahko sterilizirate steklenice za vaš naraščaj.

Vkuhavanje in vlaganje
Vkuhajte ali vložite po vašem okusu: Iz sadja in zelenjave lahko nastanejo kulinarične mojstrovine. Pripravite posebne specialitete, ki jih lahko hranite in so prav tako zelo primerne kot manjše darilo. V parni pečici lahko pripravite celo dolgotrajne poslastice iz mesa in klobas.

NASVET: Kozarce za vlaganje pustite 15 min dezinficirati v parni pečici pri 100 C°. Tako postanejo sterilni v smislu običajnega prekuhavanja.

Domača priprava jogurta
Vaša parna pečica zmore tudi to. Za domačo pripravo jogurta, najdete recept pri nas.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih