bolha.com MojeDelo.com
Molekularni Martini, prosim!

Najbolj popularni molekularni koktajli

Koktajli so del vsake kvalitetne zabave! Sezona traja skoraj celo leto. Dobimo jih lahko v vseh barvah, vrstah in oblikah. Resnično v vseh možnih oblikah! Poleg starih znancev kot je pina colada, ledenega čaja long island ali ostalih običajnih koktajlov s tropskimi sadeži, prihaja za točilne pulte nekaj popolnoma novega: trenutno najbolj popularni - molekularni koktajli!

Molekularni Martini, prosim!

Klasični molekularni koktajl vsebuje rum, kokosovo kremo in ananasov sok ter je, glede na svojo mešanico, tropski koktajl.

Najzanimivejša v teh koktajlih sta njegov način priprave in sestava. Pri nekaterih molekularnih koktajlih so sestavine modificirane in naplastene tako, da se med sabo ne pomešajo, zato težko ugotovimo iz česa je koktajl sestavljen. Če jim dodamo še posamezne barve, alkoholne in sadne plasti lahko na primer dobimo črtasti koktajl.

Posamezne pijače lahko okrasimo z želirno maso iz katere oblikujemo perle ali razne trakove. Perle se prodajajo kot samostojni koktajl ali kot dodatek v kozarcu - na primer penina s perlami iz aperola. Ko pijemo koktajle z želirnimi perlicami ali kroglicami, se te v ustih predrejo in spustijo svojo alkoholno ali brezalkoholno vsebino.

Velikokrat se dodatki iz želeja uporabljajo za okrasitev koktajlov in so prava pika na i. Enako tudi stabilne pene imenovane espuma, ki so zelo lahke in ne padejo skupaj.

»Moktajli« za vsakogar

Brezalkoholni koktajli postajajo vedno bolj priljubljeni. Z njimi je nastalo novo samostojno področje hladnih brezalkoholnih pijač. Moktajl vsebuje vse sestavine, ki jih ima tudi običajni koktajl - razen alkohola. So izvirna in okusna alternativa občajnim alkoholnim koktajlom.

Nazaj k že preizkušenim

Ko govorimo o američanih, mislimo na ponovno priljubjenost veličastnih klasičnih koktajlov. Manhattan je dobil ime po svojem »rojstnem kraju«- klubu »Manhattan«.  Sestavljajo ga viski, rdeči vermut ter grenčica angostur in doživlja pravo ponovno odkritje. Kljub povečanemu povpraševanju po novih koktajlih, bodo tudi letošnje poletje največ kozarcev napolnili že poznani koktajli. Z veliko šarma in kreativnosti - kot so jih v svojih časih uživale zvezde Hollywooda kot so Audrey Hepburn in drugi.

Nekaj receptov:

Manhattan

2 cl Vermuta/Martini rosso

4 cl viskija

Nekaj kapljic grenčice Angostura

Kozarec napolnimo z ledenimi kockami in jih polijemo s sestavinami. Zmešamo z barsko žlico. Koktajl Manhattan okrasimo z glaziranimi češnjami.

Molekularni Martini

200 ml Gina (Bombay Sapphire)
150 ml Vermut (Noilly Prat)
30 finih kockic iz zelenih oliv
50 ml mineralne vode brez CO2
2 žlici ksantana

V mineralni vodi raztopimo ksantan. Razstopino pustimo stati 24 ur, da se razstopijo vsi mehurčki. Razstopino, gin in vermut premešamo skupaj z ledom in precedimo v posodico z olivnimi koščki. Še enkrat premešamo, damo v ohlajen kozarec za martini ter serviramo.

Nasvet: Pri mešanju molekularnih koktajlov moramo biti predvsem pozorni na snov katero predelamo v molekularno. Visokoprocentne vrste alkohola in sadeži z visoko vsebnostjo kisline lahko negativno učinekujejo na kemični proces.


Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih