bolha.com MojeDelo.com
Sadje od A do Ž

Nasveti in triki o sadju

Kako kuhamo, pečemo in predelujemo sadje? Vse od ananasa do sliv vam zaupamo nasvete in trike, ki so pomembni za okusne sadeže. Od spravljanja pridelkov do skladiščenja, od vkuhavanja in pravilnega razkoščičenja ali rezanja.

Ananas
Ananas je najboljšega okusa, kadar ga relativno zrelega oberejo in ga z letalom takoj dostavijo v naše trgovine. Je hitro pokvarljiv in ga moramo zato tudi hitro porabiti. Ananas je zrel, kadar iz njega z lahkoto izvlečemo sredinski list. Barva sadeža nam ne pove nič o zrelosti sadeža. Na pravi poti do zrelosti so sadeži, ki že imajo rahel vonj. Za dozorevanje moramo ananas hraniti nekaj dni na mehki podlagi pri 15 °C. Če ga hranimo na nižjih temperaturah, se na sadežu lahko pojavijo črni madeži.
Neužitno lupino odstranimo tako, da jo obrežemo tik ob sadnem mesu, saj je sadno meso pod lupino najbolj aromatično, nato izrežemo "oči".

Jabolko
Pri nobenem drugem sadju ne obstaja toliko različnih sort, kot pri jabolku.
Ne ve se natančno, koliko sort jabolk dejansko obstaja na svetu; vendar jih zagotovo obstaja več kot 20.000. Zato je toliko bolj nenavadno, da svetovni trg polni le ena polna pest jabolčnih sort, kot npr. „DELICIOS“ v vseh svojih različicah.
Kisle sorte kot npr. „MCLNTOSH“, „GLOSTER“ ali „BOSKOP“ so najbolj primerne za jabolčni zavitek ali tople sladice.
Sladke sorte kot „COX ORANGE“ ali različne variante „DELICIOS“ so primerne za sadne solate in predvsem kadar jabolk ne želimo dodatno sladkati.
Glede na ponudbo in različne okuse včasih preizkusimo redke in manj poznane sorte. Pri tem bomo skoraj vedno doživeli prijetno presenečenje.
Olupljena jabolka se zelo hitro obarvajo. Temu se izognemo tako, da jih pokapljamo z limoninim sokom.

Jagodičevje
V kolikor je možno jagodičevja nikoli ne spirajmo z vodo, ampak ga uporabimo takoj ko ga oberemo. V nasprotnem primeru izgubijo veliko arome, soka in oblike. Če želimo jagodičevje zaradi umazanije vseeno oprati, jih moramo dati v cedilo, jih rahlo poškropiti in dobro odcediti.
Jagodičevje je zelo občutljivo in ga moramo zato hraniti le kratek čas. Najbolje da ga hranimo v hladilniku zavitega v krpo in ga zavarujemo pred možnimi zmečkanjem. Jagodičevje je zelo primerno za zamrznitev: posamezne jagode položimo na pladenj, nato jih damo v zaprto posodo in v zmrzovalnik.

Hruška
Hruške zelo težko hranimo. Velikorat jih ponujajo v nezrelem stanju, saj se zelo hitro pokvarijo. Zaradi tega je njihovo meso trdo in ne preveč okusno. Hruške moramo pustiti dozorevati še nekaj dni na sobni temperaturi.
Takoj ko se olup hruške obarva na rumeno, začne dišati. Takrat je hruška najboljšega okusa.
Hruške vsebujejo od vseh sadnih sort najmanj sadne kisline, zato so tudi tako sladke. Ujemajo se z veliko začimbami kot so npr. klinčki, cimet ali vanilija. Predvsem ingver močno poudari njihovo sadno aromo.
Tako kot jabolka, tudi narezane hruške pokapljajmo z limoninim sokom in s tem preprečimo potemnitev sadnega mesa.

Datelj

Sveže nabrane dateljne globoko zamrznejo in jih pripeljejo v Evropo. Odmrznejo jih šele tik pred prodajo. Moker olup in sladkorne kapljice na steblu so znaki predolgega skladiščenja. Sadeže v dobrem stanju lahko ponovno zamrznemo. Zreli dateljni držijo v hladilniku 3-4 dni. Nezrele sadeže prepoznamo po njihovi svetlorjavi lupini. Po nekaj dneh hranjenja na sobni temperaturi postanejo popolnoma užitni.

Jagode
Sadež, ki se zelo hitro pokvari. Že ena sama plesniva jagoda lahko okuži celo košaro jagod. Zato jagode takoj po nakupu preglejmo in izločimo pokvarjene.

Smokve
Najboljšega okusa so vijolične smokve, ki izvirajo predvsem iz Turčije, Italije, Španije in Grčije. Zelene smokve, ki jih najdemo na policah pozimi, po navadi niso zelo aromatične. Najboljšega okusa so smokve še isti dan, ko jih kupimo. V hladilniku obstojijo največ do dva dni. Nezrele sadeže pustimo dozoreti na mehki podlagi pri sobni temperaturi. Kako ugotovimo zrelost: sadeži se zmehčajo in hitro počijo. Pozor: Preveč zreli sadeži so lepljivi in hitro zavrejo!

Mango
Zrele sadeže najlažje prepoznamo po njihovem vonju. Poleg tega se olup ob pritisku nanj rahlo vda.
Mango vedno hranimo ločeno od ostalega sadja in zelenjave, ker med zorenjem izloča etilen - snov, ki bo tuti pri drugih nezrelih sadežih povzročila hitrejše zorenje. Včasih pa je to lahko tudi prednost: če na primer poleg zrelega manga damo nezreli avokado, bo ta prej dozorel. V hladilniku je sproščanje etilena bolj ali manj zavirano.

Melone
Zrele melone prepoznamo po njihovem intenzivnem vonju. Če pritisnemo na mestu, kjer je bila melona odrezana, se mora meso rahlo vdati. Nezrele melone dobro dozorevajo pri sobni temperaturi. Najbolje je kupovati cele melone. Prepolovljene melonine kose lahko zavijete v folijo in jih brez problemov hranimo v hladilniku nekaj dni.

Oreščki
Večino oreščkov nabiramo jeseni in jih dobimo na zalogi vse do sredine marca. Oreščke lahko hranimo dlje časa le pod pogoji. To velja predvsem za orehe, ki lahko zaradi visoke vsebnosti olj hitro postanejo žarki. Najdlje se ohranijo kadar so olupljeni. Kdor želi popolno shranjevanje, je najbolje, da oreščke hrani v hladilniku.

Pomaranče
Če pomaranče izgledajo še posebej slastne, obstaja zato enostavni razlog: ker so premazane z voščeno plastjo, ki jih varuje med transportom. Pomaranča je zato obstojna dlje časa in se ne izsuši. Takšen olup seveda ni primeren za uživanje. Kdor potrebuje pomarančno lupinico za kuhanje, mora kupiti nepovoskane sadeže. V veliko jedeh so zelo okusni pomarančni krhlji. Pripravimo jih tako, da olupimo pomaranče in z ostrim nožem odstranimo belo kožo. Nato izrežemo posamezne krhlje tako, da z nožem zarežemo na straneh kjer jih ločuje koža. Tako nastali pomarančni krhlji ne izledajo le lepo, ampak so tudi zelo dobrega okusa, ker nam grenka kožica ne pokvari užitka.

Rabarbara
Rabarbaro moramo vedno olupiti, saj se v olupu nahaja največja vsebnost oksalne kisline, ki pri večjem zaužitju povzroči motnje v zdravju. V osnovi se na trgu pojavljajo tri različne vrste rabarbare, ki se razlikujejo predvsem po barvi in vsebnosti kisline:

Rabarbara z zelenim steblom, zelenim mesom in z visoko vsebnostjo kisline.

Rabarbara z rdečim steblom, zelenim mesom in z bolj grenko kislino.

Rabarbara z rdečim steblom, rdečkastim mesom in z manj kisline.

Kljub veliki vsebnosti kisline rabarbaro vedno kuhamo z dodatkom limoninega soka. Razlog za to se nahaja v kemični reakciji, pri kateri se del kisline veže z limono. Rabarbaro lahko hranimo v hladilniku le nekaj dni. V kompotu ali v drugih oblikah pa je zelo obstojna.

Limone
Limonino lupino lahko uporabljamo le kadar sadeži niso obdelani. Samo pranje z vodo ne more odstraniti strupenih konservirnih sredstev. Limone pred ožemanjem močno pritisnimo in povaljajmo po delovni površini. Kdor potrebuje sok in lupino limone: najprej nastrgajmo lupino, nato izstisnimo sok.Če potrebujemo le malo limoninega soka: v limono zapičimo debelo iglo.Limone nikoli ne hranimo v hladilniku, saj se na hladnem zelo hitro izsušijo.

Slive
Pri nakupu lahko zelo hitro prepoznamo kvalitetne slive: imajo lepo vijolično barvo, so čvrste in imajo fini beli voščeni sloj, ki so ga ustvarile med zorenjem na drevesu in jih takorekoč konzervira ter varuje pred izsušitvijo. Več kot se sadežev dotikamo, bolj poškodujemo sloj, zato bi morali slive praviloma umiti šele tik pred pripravo.
Domače slive obstojijo na hladnem mestu najdlje, v hladilniku pa se zgodi, da hitro izgubijo aromo.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih