bolha.com MojeDelo.com
Sočno, krepko in hrustljavo

Nasveti in triki o svinjski pečenki

Za večino ljudi je pri svinjski pečenki najpomebnejša hrustljava koža. Vendar je pomembno tudi mehko in sočno meso. Kuharska mojstrica Ingrid Pernkop vam izdaja najboljše nasvete in trike za pripravo popolne svinjske pečenke.

  • Potrebušino (potrebušina, svinjske prsi) lahko polnimo in pripravljamo na isti način kot telečje prsi.
  • Če k pečenju dodamo ca. 250 g na koščke narezanih kosti in preostale koščke mesa ter korenovke in čebulo, bo sok od pečenke še boljšega okusa.
  • Kožo na konco še dodatno hrustljhavo zapečemo na visoki temperaturi (ali pečico nastavimo na žar), takrat bo še posebej hrustljava.
  • Kožo lahko odrežemo že na začetku (jo oskubimo). To naredimo tako da položimo kos mesa v posodo z vodo ali juho za ca. 15 minut , najboljše kar na cedilu. Koža se zaradi počasnega kuhanja zmehča in jo zato lažje odrežemo.
  • Odvečno pečenko lahko v kuhinji uporabimo na več načinov: npr. hladna pečenka s hrenom, gorčico ali vloženo zelenjavo; mleto v masi za cmoke ali mesni namaz; narezano kot osnovo za mesno solato.
  • Svinjsko pečenko lahko pečemo tudi brez kože. Da bo pečenka bolj krepka, jo lahko garniramo z popečenimi kockami slanine.
  • Ohlajeno maščobo od pečenke lahko zelo dobro uporabimo za namaze, garniramo jih s čebulnimi obročki in papriko v prahu.
  • Pred polivanjem lahko pečenko rahlo posipamo z moko in nato ne potrebujemo škroba za zgostitev omake. Vendar previdno: ne pretiravajmo z moko, da se omaka ne zgosti preveč, ampak je še vedno "naravni sok".
  • Pri zalivanju z govejo juho, lahko delno uporabimo tudi pivo ali mošt.
  • Če skupaj z pečenko pečemo tudi grobo narezano zelenjavo (200 ga šalotke, 500 g krompirja, 4 korenčki), ne le izboljšamo omake, ampak dobimo tudi zelo okusno prilogo.
  • Kako začinimo svinjsko pečenko? Lovorjev list, timijan in koriander se zelo dobro podajo k svinjski pečenki. Ostra ali navadna paprika v prahu pa naredita pečenko rahlo pikantno.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih