bolha.com MojeDelo.com
Kako pravilno shranjujemo in kuhamo zelenjavo ter ohranjamo njeno barvo?

Nasveti in triki za zelenjavo

Kako zelenjava ohrani svojo barvo? Če zelenjavo na hitro prekuhamo v vreli vodi in jo takoj za tem damo pod mrzlo vodo, bo ohranila svojo lepo barvo. S tem postopkom - strokovno ga imenujemo blanširanje - ohranimo barvo pri vrstah zelene zelenjave kot so brokoli, stočji fižol ali špinača.

Če zelenjavo pečemo, dodajmo ščešpec pecilnega praška - tako ohranimo barvo tudi pri takšni pripravi.

Hrustljava zelenjava
Kadar želimo pripraviti hrustljavo zelenjavo, jo moramo kuhati čim krajši čas.

Zelenjavo razrežemo na enake koščke, da se lahko enakomerno skuhajo.

Velikokrat zadošča, da zelenjavo na hitro zblanširamo in jo popečemo na malo maščobe ali dušimo v malo tekočine.

Če upoštevamo ta načela, bomo v največji meri ohranili vitamine in minerale.

Zelenjava pripravljena v parni pečici je še posebej hrustljava in bogata!

Shranjevanje zelenjave
Svežo zelenjavo je najbolje porabiti takoj.

Toplota in sončna svetloba sta največja sovražnika hrustljavosti zelenjave. Prav tako za shranjevanje niso zaželjene preveč hladne temperature. Skoraj vse vrste zelenjave najbolje obstojijo v hladnem prostoru (4 do 6 stopinj) pri visoki vlažnosti zraka (70 do 80%). V večini gospodinjstev imamo za to največkrat na razpolago predal za zelenjavo v hladilniku. V tem predalu je več vlage in toplote kot drugod v hladilniku.

Zunaj predala je bolje, če zelenjavo hranimo v foliji ali papirju in s tem preprečimo izgubo vlage. Istočasno pa se moramo zavedati, da nekatere vrste zelenjave v osnovi niso primerne za shranjevanje v hladilniku. Na primer bučke in jajčevci postanejo zelo hitro mehki in neprivlačni. Tudi paradižnik že po enem dnevu v hladilniku izgubi velik del arome.

Zelenjava z veliko vode
Buče, bučke, melancane ali kumarice vedno pečemo v veliki in predvsem vroči ponvi. V nasprotnem primeru se zelenjava zelo hitro prime na dno in postane preveč mehka.

Zato vedno naredimo preizkus temperature: Če vodne kapljice na dnu ponve dobesedno poplesujejo, smo dosegli optimalno temperaturo.

Večje količine zelenjave moramo pečti v dveh delih.

Stročnice
Lečo in fižol vedno kuhamo v neslani vodi, saj se drugače čas kuhanja enormno poveča in stročnice niso nikoli zares mehke.

Suhe stročnice hranimo kolikor se da na hladnem, suhem in temnem prostoru.

Neolupljene stročnice obstojijo tudi do enega leta, olupljene pa ne več kot 6 mesecev. Po tem roku se grah, fižol in leča tudi po daljšem kuhanju ne zmehčajo. Zato preostanke zaloge nikoli ne mešajmo z novimi.

Kuhanje špargljev
Šparglje kuhamo v slani vodi z nekoliko sladkorja.

Če dodamo kos masla , preprečimo da bi se šparglji izsušili. Plemenite palčke so nato ovite v nežni zelo okusni masleni ovoj.

Idealen za kuhanje špargljev je posebni lonec sestavljen iz dveh delov, iz katerega lahko ločimo notranjo posodo. Če nimamo te posode lahko šparglje tudi zvežemo.

Ko dajemo šparglje v lonec, mora voda kipeti, nato jih kuhamo naprej le na majhnem ognju.

Čas kuhanja je odvisen od velikosti špargljev, to je približno med 8 in 16 minut. Špargelj ne sme biti popolnoma prekuhan, saj je v idealnem primeru nekoliko čvrst. Priporočljivo je, da skupaj z njimi kuhamo staro žemljo, vendar je to potrrebno le v primerih, ko so špargelji ekstremno grenki.

Šparglje po kuhanju precedimo skozi veliko cedilo ali pustimo odteči na mreži, tako preprečimo, da bi razvodenili priloženo omako. Šparglje lahko tudi položimo na čisto kuhinjsko krpo, venadar pri tem počrpamo skoraj večino tekočine.

Če so šparglji kuhani preden dokončamo tudi ostale sestavine, jih zavijmo v prozorno folijo. Zaradi pare ostanejo plemenite palčke dlje časa tople.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih