Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
navade pitja čaja - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Navade pitja čaja ... ... v različnih deželah sveta

Deli:
Facebook
Twitter

Kar morate vedeti o čaju, pa nimate časa prebrati na metre knjig.

Kitajska
Čeprav na Kitajskem proizvedejo veliko črnega čaja, so tam najbolj priljubljeni zeleni in aromatizirani čaji. Načini priprave se od pokrajine do pokrajine razlikujejo; čaj se po tradiciji skuha v gajvanu, pa tudi v čajnikih, ki se uporabljajo v Evropi. Ko pridejo obiski, se vselej postreže čaj, v restavracijah pa čaj spada k obroku – kot osvežitev pred obedom, po njem pa kot pomagalo pri prebavi. Potem ko se je v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja večina čajnic zaprla in ko so med kulturno revolucijo ob koncu 60. let pitje čaja označevali celo kot »neproduktivno preživljanje prostega časa«, zdaj mnoge čajnice prenovljene znova obratujejo.

Japonska
Na Japonskem imajo raje liste zelenega čaja. Veliko ljudi še danes obiskuje posebne šole, da bi se naučili umetnosti obredne priprave in uživanja čaja. Ta slavni ritual, pri katerem se postreže matcha, napitek iz fino mletih listov zelenega čaja, je bil v današnji obliki predpisan v 16. stoletju. Zdaj je tudi že običajno, da se pije črni čaj z mlekom – to je prišlo v modo pred približno desetimi leti in uživa vedno večjo priljubljenost.

Indija
V Indiji je čaj nacionalna pijača. Postreže se ga po angleško ali pa skuha z vodo, mlekom in začimbami. Na stojnicah se prodaja močan čaj z mlekom in sladkorjem. V vlakih in na železniških postajah vroč čaj hranijo v kotlih, postrežejo pa v glinenih lončkih, ki se jih po uporabi odvrže.

Turčija
Čeprav imamo včasih občutek, da je v Turčiji najpomembnejša pijača kava, priljubljenost čaja nikakor ne trpi. Turki močan črni čaj v restavracijah in doma točijo v majhne kozarčke. V nekaterih gospodinjstvih je čaj v loncu stalno na ognju, pred serviranjem pa čez liste prelijejo svežo vodo. Priprava čaja je v tradicionalnem življenju tako pomembna, da se marsikatera mati pri potencialni snahi prepriča, ali ta zna pripravljati čaj.

Rusija
V Rusiji se čaj pije že od 17. stoletja. Rusi imajo posebno radi zelene in črne čaje, ki jih navadno pijejo z mlekom iz kozarcev s kovinskimi ročaji. Preden užijejo čaj, po tradiciji v usta vzamejo kocko sladkorja ali žlico marmelade.

Ena izmed najpomembnejših potrebščin pri pripravi čaja je samovar, ki je postal popularen v sredini 18. stoletja in se je razvil iz mongolske posode za peko oziroma fondi. V samovarju čaj ostane vroč več ur ter tako družinskim članom in gostom omogoča stalno zalogo toplega čaja.

Maroko
Čaj se v Maroku servira v kozarčkih na srebrnem pladnju. V maroških družinah moški čaj natoči iz srebrnega čajnika z dolgim dulcem, pri čemer ga drži visoko nad kozarcem, tako da med nalivanjem na gladini nastane pena.

Velika Britanija

Čaj je otoška nacionalna pijača – četudi se je poraba na prebivalca rahlo zmanjšala. Britanec v povprečju spije 3,32 skodelice čaja na dan. Posebej popoldanski čaj je zelo pomemben del britanskega življenjskega sloga.

Združene države Amerike
V zadnjem desetletju dežela, v kateri se je zgodila slavna Bostonska čajanka, doživlja pravi čajni bum. Vzrok bi lahko bila naraščajoča skrb za zdravje ali pa navdušenje nad nostalgičnim pridihom pijače. Vedno več je trgovin s čajem in čajnic, ki pretežno ponujajo tudi izbrane vrste čaja.

Vzhodna Frizija
Leta 1939 je zdravniška zbornica kot razlog za dejstvo, da v Vzhodni Friziji na severu Nemčije spijejo toliko čaja, navedla vlažno in vetrovno podnebje, ki prebivalcem jemlje toploto. Človek naj bi tako izgubo toplote nagonsko poskušal nadomestiti z vročim čajem. O resničnosti tega pojasnila lahko dvomimo – je pa res, da so Vzhodni Frizijci čaj poznali že v 17. stoletju. V severni Nemčiji se čaj nikoli ne pije brez mleka in smetane, obstajajo pa tudi druga, podrobnejša pravila za pripravo čaja.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih