bolha.com MojeDelo.com
Najpomembnejše merske enote

Navedba količin in preračunavanje

Deli:
Facebook
Twitter

Koliko gramov je v enem jogurtovem lončku? Koliko je kanček ruma? Tu najdete najpomembnejše merske enote in preračunanje enot, ki bi jih moral poznati vsak ljubiteljski kuhar.

Običajne okrajšave in kaj te okrajšave pomenijo:
ml = mililiter (0,001 l)
cl = centiliter (0,01 l)
dl = deciliter (0,1 l)

dag = dekagram (10 gramov)

JŽ = jedilna žlica ali žlica (okoli 15 ml, 8 JŽ ustreza količini ene skodelice)
KŽ = kavna žlička (glej tudi ČŽ)
ČŽ = čajna žlička  (okoli 5 ml), isto kot KŽ (kavna žlička)
NK = noževa konica

ščepec = količina, ki jo lahko držimo v stisnjenem kazalcu in palcu.
kanček = količina, ki pride iz steklenice, če jo na hitro obrnemo.

skodelica = okoli 120 ml (ustreza količini osmih jedilnih žlic - (JŽ)

Če radi brskate po mednarodnih kuharskih knjigah, boste verjetno velikokrat naleteli na te mere:
1/4 Cup = ca. 60 ml, ca. 30 g moke ali sladkorja v prahu oz. 55 g masla ali kristalnega sladkorja
1/2 Cup = ca. 120 ml, ca. 60 g moke ali sladkorja v prahu oz. 110 g masla ali kristalnega sladkorja
1 Cup = ca. 240 ml, ca. 120 g moke ali sladkorja v prahu oz. 225 g masla ali kristalnega sladkorja
1 Pint = ca. 280 ml oz. 2 Cups
1 ounces (unča) = 28 gramov
1 fluid ounces = 30 ml
1 Pound = 0,5 Kg
1 Pint = ca. 0,5 L
32° Fahrenheit = 0° C
212° Fahrenheit = 100° C
350° Fahrenheit = ca. 180° C
400° Fahrenhei = 205° C

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih