Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Neresnice in miti o madežih - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Neresnice in miti o madežih Ni vse res, kar slišite, verjemite strokovnjakom

Deli:
Facebook
Twitter

Da bi vam prihranili nepotrebna razočaranja, vam predstavljamo nekaj napačnih informacij:

Zmota o mineralni vodi

Vedno znova slišimo, da lahko madeže sadnih sokov odstranimo z mineralno vodo. Na žalost je to le govorica. Čeprav se še tako peni, boste tovrstne madeže brez dodatka čistilnega sredstva le s težavo odpravili.

Zmota o zobni pasti

Nasvet, da lahko določene madeže (na primer lepilo) odstranimo tako, da na madež nanesemo zobno pasto, počakamo, da se posuši, in jo nato s krtačo zdrgnemo, se je izkazal za popolnoma neresničnega. Tega raje ne poskušajte, saj boste imeli na koncu le še dodatne madeže od zobne paste.

Zmota o šminki

»Šminko na belem ovratniku srajce najbolje odstranimo z odstranjevalcem ličil«. Ta trditev drži le do te mere, da je madež od šminke sicer odstranjen, ostanejo pa madeži od odstranjevalca ličil. Bolje je, da območje z madežem predhodno namažemo s čistilom in nato normalno operemo.

Govorica o rdečem vinu

»Madeže rdečega vina najbolje odstranimo s soljo«. Sol pri rdečem vinu sicer učinkuje, a brez takojšnjega izpiranja madeži ne izginejo. Sol deluje tako, da nase veže tekočino, takoj, ko se na tkanini pojavi ena kapljica, pa nastane madež. Najbolje je, da blago takoj sperete in si vseeno pomagate s soljo, saj ta poveča pralno moč čistilnega sredstva in oblačilo pobeli.

Zmota o vosku

Tudi nasvet, da vosek na oblačilu prelikate s časopisnim ali vpojnim papirjem, drži le deloma, ima namreč skrite pasti. V vsakem primeru pazite, da uporabljate le papir, ki ne pušča barve. Tak papir bi sicer vpil ostanke voska, ampak na vašem najljubšem oblačilu pustil barvne madeže. Po tem, ko z likalnikom ostranite vosek, na blagu običajno ostane madež v barvi voska oziroma obris madeža. Te ostanke barve lahko pri normalnem pranju odstranite z gelom ali soljo proti madežem.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih