bolha.com MojeDelo.com

Njoki Brez težav jih pripravite sami

Deli:
Facebook
Twitter

Njoki (osnovni recept)

Sestavine
500 g kuhanega krompirja
150 g moke, 30 g pšeničnega zdroba
1 rumenjak
1 čajna žlička soli, beli poper
nastrgan muškatni orešček

Priprava
Kuhan krompir olupite in ga pretlačite. Maso porazdelite po delovni površini ter ji dodajte moko, pšenični zdrob, rumenjak, sol, ščepec muškatnega oreščka in poper. Sestavine pregnetite v mehko, vendar čvrsto zmes, potem počakajte približno eno uro, da se testo ohladi. V velikem loncu zavrite zadostno količino soljene vode in vanjo za preizkus vrzite košček testa. Če je testo premehko, mu dodajte še malo moke ali pšeničnega zdroba. Testo nato oblikujte v dolg valjast svaljek debeline palca. Narežite ga na približno tricentimetrske koščke, jih oblikujte v kroglice in vzdolž vsake narahlo odtisnite vilice. Njoke stresite v vrelo vodo. Ko priplavajo na površje, jih pustite vreti še 2–3 minute. Previdno jih poberite iz kropa in jih odcedite.

Čas kuhanja: približno 2–3 minute, po tem ko priplavajo na površje

Nasvet:

Okus njokov, pripravljenih po opisanem osnovnem receptu, lahko obogatite na različne načine – obračate jih lahko v prečiščenem maslu (francosko beurre noisette ali rjavo maslo), lahko pa jim dodate nasekljana zelišča, nastrgane oreščke ali drobne koščke pršuta. S popečenim trdim sirom lahko njoke pripravite tudi kot kakovosten glavni obrok.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih