bolha.com MojeDelo.com
Od kje prihaja praznik čarovnic?

Noč čarovnic – praznik Keltov

Deli:
Facebook
Twitter

Daleč vstran od potrošništva je noč čarovnic (Halloween) tradicionalni običaj in navada. Že pred več kot 5000 leti so helloween praznovali predhodniki Irske. 

Noč čarovnic zato spada med najstarejše praznike v zgodovini človeštva in so ga prvotno praznovali na 31. oktober. Leto Keltov je bilo sestavljeno iz dveh letnih časov, poletja in zime. V času »halloweena« so morala biti zaključena vsa dela na polju. Zbrali so se vsi člani družine in praznovali uspešno spravljanje pridelkov. S tem dogodkom je prišel tudi čas, ko so začeli z mirovanjem obredov kot so poroke, blagoslovi in smrt.

Pri bolj vedoželjnjih Keltih so bili zelo priljubljeni oraklji oziroma prerokbe. Nekatere »orakeljske metode«, kot je prstan v kolaču, najdemo v navadah helloweena še danes. Kdor najde prstan v svojem kosu kolača, tega čaka srečna skupnost v dvoje.
Grozljivo vsebino je halloween dobil zaradi spreminjanja letnih časov. Pozimi, v času teme, je bilo dušam dovoljeno, da se vrnejo med žive. Večinoma so to bile duše visoko čaščenih prednikov. Kelti so ta dogodek spremljali s strahospoštovanjem.
Da bi pomirili mrtve in se zavarovali pred nesrečo, so jim pripravljali hrano in pijačo. Takrat so se želeli izogniti srečanju z mrtvimi, zato so se na ta praznik, imenovan Samhain, hitreje odpravili v posteljo.

Kako je iz keltskega praznika Samhaina nastala noč čarovnic
V 9. stoletju so si Rimljani podjarmili Kelte. Papež Gregor IV. je pokristjanil nekatere njihove šege in navade. Med drugim je dal pobudo, da bi praznik Samhain praznovali na 1. november v imenu dneva Vseh svetih. Ker se ideja Samheina ni hotela umakniti, so protestanti v 16. stoletju uvedli »All Hallowed Evening« kot krščanski praznik, vendar jim je ta poizkus spodletel. Praznik se je uveljavil 31. oktobra in se je skozi leta spremenil iz »All Hallowed Evening« v »Halloween«.

Cvetoči posel
Danes posel v zvezi z nočjo čarovnic naravnost cveti. Po podatkih gospodarske zbornice imajo državljani v povprečni evropski državi okoli 5 milijonov evrov izdatkov za noč čarovnic. Na vrhu nakupovalnega seznama so sladkarije, dekoracija, buče, kostimi in živila z »halloween dizajnom«.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih