bolha.com MojeDelo.com
Delajmo več iz medu in z medom

Nori na med

Medvedek Pu v rdeči majčki obožuje med. Vendar še daleč ni edini, ki nadvse ljubi lepljivo sladilo.

Že v kameni dobi so jedi sladkali izključno z medom, stari egipčani pa so ga označevali kot hrana bogov. V starih časih je bil med, in je še danes, zelo dragoceno živilo. Tisti z zdravim načinom življenja ga ne uporabljajo le zaradi njegove sladkosti, ampak tudi zaradi visoke vsebnosti vitaminov in drugih hranilnih snovi.

Cvet ali jutranja rosa?
Pravzaprav služi med kot hrana za čebele. Čebele sesajo med iz cvetov, nato ga pomešajo z lastnimi snovmi ter ga prilepijo na satje, da se lahko strdi. Med iz nektarja cvetov imenujemo cvetlični med, izredno priljubljen pa je mešani cvetlični med. Poznani med iz oljčne repice ima nekoliko bolj kremasto sestavo. Med sončnice je svetlo rumene do oranžne barve ter zelo intenzivnega okusa. Nasprotno je med akacije zelo blag in je zato zelo primeren za sladkanje čaja.

Med iz medene rose oziroma imenovan tudi mana je temnejši kot cvetlični med in nastane iz izločkov žuželk. Listne uši in druge žuželke izbrizgajo izloček, ki vsebuje veliko sladkorja. Ta izloček nato podobno kot med nabirajo čebele. Tudi pri medeni rosi obstajajo različne vrste: gozdni med, hojev med, idr.
Gozdni med sestavljajo predvsem izločki na smrekah, hojah ter borih in ga mešajo z manjšo količino cvetličnega medu. Je krepkega in trpkega okusa ter svetlo do temno rjave barve. Druga vrsta medene rose ali mane sestoji iz listavcev kot so javor in je rahlo kremnega okusa. Pri hojinem medu gre za med bele hoje in ima močno aromatičen okus, barva pa je odvisna glede na letni čas, zato zajema vse od zeleno črne do rdečkaste barve.

Včasih običajnemu cvetličnemu medu primešajo različna zelišča kot je evkaliptus ali sivka. To so največkrat specialitete in delikatese iz različnih koncev sveta, ki jih lahko enostavno pripravimo tudi sami doma - cvetličnemu medu enostavno dodamo izbrana zelišča.

Popolnoma naravno
Med je popolnoma naravno in neobdelano živilo, kateremu po pravem ne smemo primešavati nobenih drugih snovi. Sestoji iz sadnega in grozdnega sladkorja, različnih vitaminov, aminokislin in mineralnih snovi. Da med ne bi izgubil aromatičnih snovi in encimov, ga nikoli ne smemo segrevati nad 40 stopinj. Zelo je primeren za sladkanje pijač, omak, sladkih jedi ali alkoholnih pijač. Poleg priljubljene medice, danes dodajajo med tudi pivu.

Starodavno zdravilo
Že iz davnih časov medu predpisujejo zdravilne učinke. Žlička medu na dan v hladnih zimskih dneh naj nas bi obvarovala pred prehladom. V Avstraliji izumljeni gel »Medihoney« učinkuje tako, da celi rane. Sestoji iz medu rastline manuke in cvetličnega medu ter pospešuje proces zdravljenja, saj zavira izumiranje tkiva. Dandanes se med uporablja pri zdravljenju bolnikov z levkemijo in rakom.

Kuhanje z medom
Med je pravi vsemogočnež v kuhinji. Zmore veliko več kot le sladkanje, zato bi ga morali večkrat uporabljati v okvirih zdravega prehranjevanja. Juhe lahko izboljšamo z dodano žlico medu, prav tako je z dodatkom medu zelo okusno piščančje ali puranje meso. Poseben okus imajo sveže solate s fino medeno omako Vinaigrette.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih