Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
izvor čaja, države proizvajalke čaja, čaj - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Od kod prihaja čaj Države proizvajalke čaja

Deli:
Facebook
Twitter

S čajem danes trgujejo na velikih dražbah v Kalkuti (Indija), Kochiju (Indija), Kolombu (Šrilanka) in Mombasi (Kenija) – londonsko dražbeno hišo za čaj so leta 1998 zaprli). Tu veletrgovci kupijo čaj, ki ga potem z ladjo ali letalom prepeljejo v Evropo.

Indija proizvede največ čaja – v prvi vrsti je to črni čaj, nekaj pa je tudi zelenega čaja in oolonga. Najbolj poznane pokrajine, kjer uspeva čaj, so Darjeeling, Assam, Dooars in Nilgiri.

Kitajska je domovina kulture pitja čaja in čajevca (Thea sinensis). Druga največja proizvajalka čaja na svetu lahko postreže s široko paleto vrst čaja – predvsem zelenega. Najbolj poznane pokrajine, kjer pridelujejo čaj, so Yunnan, Fujian in Sichuan.

Japonska je domovina obreda pitja čaja (Chá-no-yu): Tam so prvotno proizvajali le zeleni čaj. Najbolj znane sorte so Gyokuro, Sencha, Bancha in Matcha.

Tajvan je bil v preteklosti poznan pod imenom Formosa (»ilha formosa« v portugalščini pomeni »prelep otok«). Tu proizvajajo pretežno izbrane oolonge.

Kenija proizvaja predvsem izdelke po metodi CTC (»crush, tear, curl«). Po pridelavi čaja je četrta na svetu in prva v Afriki.

Južna Amerika je veliko bolj poznana po proizvajanju napitkov mate in lapacho kot po čaju. V Argentini pridelujejo temne črne čaje z zemeljskim okusom in srednjim telesom, ki jih izvažajo predvsem v Združene države Amerike in na Kitajsko. Največji del čaja, pridelanega v Braziliji, se v obliki filtrskih vrečk popije na domačem trgu in v ZDA.

Turčija proizvaja čaj izključno za domači trg.

 

Ob besedah Rusija in čaj neizogibno pomislimo na samovar. Rusija pa kot proizvajalka čaja v svetu nima pomembne vloge.

 Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih