bolha.com MojeDelo.com
Mrčes v kuharskem loncu – pajki, črvi, kobilice in druge žuželke

Odvraten užitek

Solata iz meduze, žolca s hrošči, krokodilji steak, testenine s črvi mokarji, mušja klobasa, kruh s črvi in bananami, klopotača na žaru, s čokolado oblite mravlje ali kobilice, ocvrti žabji želodčki, sveži možgani, prepereli morski pes, lizika s črvom, murenčki, kava iz mačjih iztrebkov, riba napihovalka, želve, juha iz mravelj, termiti, gosenice, ličinke, molji, metuljčki, kačji pastirji - Pojedli bomo vse, kar bo na mizi.

Kar pri nas povzroča gnus, najdemo v drugih kulturah dnevno na jedilniku. Uživanje insektov je razširjeno predvsem v Aziji, Južni Ameriki in Afriki. Ti so pomemben vir hrane in ugodno nadomestilo za meso, saj vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in nenasičenih maščobnih kislin.

Tudi v evropskem prostoru zaužijemo več insektov kot se zavedamo. Vsak izmed nas zaužije okoli 1 kg insektov na leto, brez da bi se tega zavedali – ti so zmelti v živilih in neopazno pridejo v naša usta in želodec.

Popolnoma zavedno pa se po celem svetu v različnih oblikah – suovi, ocvrti, kuhani ali popečeni - poje okoli 1500 vrst insektov.

Stvar nazora
Odpor do določene hrane ni le stvar okusa, ampak ima zelo veliko skupnega z vzgojo, socializacijo, tradicijo in navado. Majhni otroci na primer nimajo zadržkov pred deževniki ali pasjimi kupčki. Ljudje smo pač vsejedci in zato nam eksotični prigrizek na krožniku nikoli ne škoduje - razen če je kulinarični priboljšek strupen ali nam povzroča alergijske reakcije. Določena meja odpora do hrane pa je po drugi strani tudi dobrodošla, saj nas varuje pred zaužitjem gnilih živil.

Gurmanska tradicija
Že stari Grki so zelo cenili okus kobilic, Rimljani so malicali žerke, črvi pa so želi veliko priljubljenost pri revnih ljudeh v srednjem veku.
V 19. stoletju so postali ježi, kune, ptice in vidre prave delikatese. Prav tako se goji posebna evropska priljubljenost do vinogradniških polžev, rakovic ali juh iz majskih hroščev.

Skozi čas se prehrana spreminja in morda bomo čez 20 let z največjim užitkom uživali alge, plankton in insekte kot popolnoma normalne jedi.

Želite poizkusiti? Za vas nekaj receptov:

Pečene kobilice: odstranimo krila in členke, rahlo prekuhamo v slani vodi in jih nato popečemo v arašidovem olju! Dober tek!

Kolač iz insektov: Zmečkane komarje ali muhe enostavno vgnetemo v testo za kolač in spečemo. Sicer so insekti zelo primerni tudi za solate, priloge ali glavne jedi.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih