Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Okolju prijazni nasveti o čiščenju madežev - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Okolju prijazni nasveti o čiščenju madežev O, groza, rdeče vino, rja, maščobe, sledi krvi ...

Ne glede na razmere je treba pri madežih ukrepati kar se da hitro. Bolj kot so sveži, lažje jih odstranite. Pogosto so za rešitev priljubljenega kosa oblačila najprimernejša stara in zanesljiva sredstva, ki jih imamo vedno pri roki.

Najprej preizkusite, nato čistite

Preden začnete odstranjevati madeže, morate natančno premisliti, s katerimi čistilnimi sredstvi se boste tega lotili. Najprej bi morali vedno prebrati navodila za čiščenje oblačila in čistilo preizkusiti na kakšnem neopaznem mestu, šele nato se lahko zares lotite madeža.

Da bi se izognili obrisom, morate madež vedno odstranjevati od roba k središču. Drgnjenje je tabu! Na madež je treba čistilo vedno le nanesti ali nakapljati.

Zadnja rešitev so biološki odstranjevalci madežev, kot so limonin sok, sol, kis in milo. S temi sredstvi, ki jih najdemo skoraj v vsaki hiši, lahko hitro in preprosto odstranimo veliko madežev. Milo, ki vsebuje žolč, je tako v tekoči kot tudi v trdi obliki primerno za odstranjevanje maščobe, krvi, sadja, beljakovin ali škroba z oblačil. Limone veljajo za naravno belilo in jih lahko uporabimo kot dodatek pri pranju ali kot belilno sredstvo. V kombinaciji s kisom lahko limonin sok odstrani obrise potu ali druge spremembe barve na tkanini. Skupaj s soljo pa limona odstrani madeže plesni, rje ali kovine.

Naravni odstranjevalci madežev

Limone lahko uporabimo kot dodatek pri pranju ali kot belilno sredstvo. Še posebno pri pranju obarvanih oblačil ali madežih, ki so nastali zaradi potu, v pralni stroj dodajte kis in limonin sok. V kombinaciji s soljo limona odstrani madeže plesni, rje ali kovine. Če bi radi prali popolnoma biološko, namesto običajnega pralnega sredstva uporabite indijske pralne oreščke. To so plodovi drevesa milovca, ki pri pranju oddajajo določene snovi in tako z oblačil odstranijo maščobo in umazanijo ter so okolju prijazni.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih