bolha.com MojeDelo.com
(Origanum vulgare)

Origano

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Če origana ne kupimo svežega in listov z njega ne natrgamo sami z namenom, da bi dodali aromo jedem, ga lahko v trgovinah dobimo že osmukanega. Le redko se uporablja zmleti origano. Okus posušenega origana malce spominja na poper in jedi doda začinjeno in rahlo grenko noto. Sveži listi so nekoliko ostrega okusa. Uporabljamo ga podobno kot majaron, s katerim imata tudi podoben okus. Origano se še posebno dobro ujema z zelišči, ki so priljubljena v italijanski kuhinji, kot so rožmarin, timijan, bazilika, česen in čili.

Kratka zgodovina origana

Ljudsko ime za origano je med drugim dobra misel. Mladim mamicam so ga dajali v posteljo, da so jih v težkem položaju zaščitili pred hudičem in demoni. Podobne običaje so imeli pri mladih nevestah. Origano je na splošno veljal za magično zelišče, ki varuje pred vsem demonskim, zlimi uroki, celo pred kolero. Ljudje ga niso cenili le zaradi nadnaravnih lastnosti, temveč tudi zaradi njegovih povsem zemeljskih značilnosti – blago je namreč obarval rdeče in rjavo. Zaradi toliko pozitivnih lastnosti pri eni rastlini bi človek sklepal, da bosta neprijetna vsaj vonj ali okus – a pri origanu tudi to ne drži. Lahko bi ga poimenovali tudi "dobrovoljček" – pri čemer bi namignili na njegov očarljiv vonj.

Biološke značilnosti

»Pravo dobro misel« pri nas zelo pogosto sadimo in uporabljamo. Origano je večletna rastlina, ki lahko v višino zraste do 60 centimetrov. Stebli in listi imajo dlačice, cvetovi so rdečevijoličaste barve. V posušenem origanu, ki ga lahko kupimo v trgovinah, so uporabljeni le listi, večinoma pa vsebuje tudi druge sorte origana (na primer grški origano).

Za zdravje in telo

Origano zaradi svojega okusa ne sme manjkati v nobeni jedi iz testenin. Pospešuje prebavo, zato postanejo kuhinjske stvaritve lažje prebavljive, poleg tega povečuje apetit in deluje protimikrobno, torej zavira rast glivic in bakterij. V ljudskem zdravilstvu mu pripisujejo še celo vrsto zdravilnih lastnosti: pomagal naj bi tudi pri prehladih in vnetem grlu.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih