bolha.com MojeDelo.com

Pa kaj, če pojeste kaj nezdravega! Intervju s kuharskim mojstrom Tadejem Kržišnikom

Deli:
Facebook
Twitter

Tadej Kržišnik, kuharski mojster, ima hrano v krvi. Znanje in izkušnje si je pridobil pri izkušenih japonskih kulinaričnih mojstrih in v italijanski restavraciji, nagrajeni z Michelinovimi zvezdicami. Hrana je zanj umetnost življenja, filozofija in strast. Je vodja kuhinje ljubljanske restavracije Salon.

Kako se prehranjujemo danes in kako bi se morali prehranjevati?
Prevečkrat to počnemo na način pojemo in gremo. Prehranjevanje ni več obred, dogodek. Zato, ker je časa vse manj. Pač živimo v takem svetu, takem tempu in zato trpijo osnove, kot je recimo prehranjevanje.

Kaj si od hrane  najraje pripravite doma med prostim vikendom?
Nazadnje sem doma kuhal letos septembra. Zakaj? Ker sem bolj malo doma in se v glavnem prehranjujem v "kuhinjskem laboratoriju"restavracije Salon.

Kaj ste nazadnje poskusili, pa vam ni bilo všeč?
vsak dan eksperimentiram. Okušam precejšnjre število jedi in lahko povem, da se najde marsikaj odštekanega. Zadnja ponesrečena in za moj okus neokusna jed je bila neka sladko kisla omaka.

Katerega kuharskega mojstra spoštujete?
Težko rečem, da spoštujem le enega. Je pa kar nekaj ljudi, ki so mi blizu po različnih pristopih kuhanja.
Med Slovenci so to Matej Tomažič iz Majerije, Valter Kramar in Ana Roš iz Hiše Franko, med tujimi pa Heston Blumenthal-Fat Duck in Homaro Cantu-Moto restaurant zaradi znanstvenega pristopa. Rene Redzepi-NOMA mi je blizu zaradi prefinjene destruktivne kuhinje, Jordi Rocca-El Celler de Can Roca pa zaradi dih jemajočiih sladic.

Kolikokrat tedensko bi morali ljudje pri vse hujšem tempu življenja reči - stop: danes jem zdravo!
Lahko kar vsak dan. Je pa težko opredeliti, kaj je tisto zares pravo zdravo. Tudi če vam kdaj zapaše nezdrava hrana, jaz rečem: Pa kaj, pomembno je, da to ne postane navada!

Se da zdrava hrana pripraviti hitro?
Absolutno.

Kdaj ste bili nazadnje na tržnici?
Zase ali službeno?

Oboje.
Službeno že dolgo ne, ker hrano dobivam v restavracijo neposredno iz borz v Franciji, Avstriji in Angliji. Zasebno pa kar grem, rad se sprehodim po tržnici.

Je s kakovostjo hrane pogojena cena?
Sveže sestavine in dobro pripravljena jed nikoli ne more biti poceni. Ne morem ponuditi vrhunske hrane poceni.

Radi eksperimentirate s hrano?
Rad si izmišljam nove stvari. V gastronomiji si zadnje čase vrhunski mojstri, ki ustvarjajo trende, ne izmišljujejo več novosti, ampak gre le še za drug način kombiniranja in pripravo hrane.

Kateri pristop k hrani, recepturah vam je najbolj blizu?
Japonska filozofija.

Zakaj?
Temelji na osnovnih okusih in preprosti pripravi. Te okuse potem samo sestavljaš skupaj in skuhaš v celoto.

Kaj bi skuhali Baracku Obami?
Verjetno kaj futurističnega ... S surovinami iz naših krajev, zagotovo.

Avtor: Luka Dekleva

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih