bolha.com MojeDelo.com
Sedem varčnih kuharskih nasvetov

Pametno in varčno kuhanje

Nasveti in triki kako varčevati v kuhinji  - brez da bi se odpovedali okusnim jedem.

Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji porabi za kuhanje in pečenje okoli 420 kWh na leto. To je le 10% celotne porabe za gospodinjstvo. S tem lahko vseeno privarčujemo zelo veliko energije in zmanjšamo stroške.

Moderne naprave A+ in A++ porabijo za tri četrtine manj električnega toka kot stare naprave. Zato morajo tisti, ki so naprave kupili pred približno 15. leti ali še kasneje razmisliti o nakupu novih.

Steklokeramične kuhalne plošče privarčujejo do 20% energije. Glede na porabo so najugodnejše plinske kuhalne plošče, vendar je lahko tudi uporaba električnih štedilnikov zelo učinkovita. Na električnem štedilniku moramo hrano pripravljati s čim manj tekočine. Pri dolgotrajni pripravi hrane je dobro uporabiti lonec na pritisk, saj s tem privarčujemo 30% energije in 50% časa. Načeloma posoda ne sme biti nikoli manjša, kot kuharska plošča, da s tem ne izgubljamo dragocene energije in toplote. Kuhalno ploščo prižgemo šele, ko posoda že stoji na mestu. Obvezno moramo posodo pokriti s primerno pokrovko in do konca uporabiti tudi odvečno toploto.

Manjša naprava za manjše stvari

Če želimo le na hitro segreti vodo, moramo to narediti v mikrovalovni pečici, v kuhalniku za vodo ali v posodi s tankim dnom. Velikokrat so manjše gospodinjske naprave hitrejše in energetsko varčnejše. Nekaj primerov: Jajca kuhamo v električnem kuhalniku za jajca in ne v loncu z vodo, kruhke popečemo v opekaču in ne v pečici, toplo kavo prelijemo v termo steklenico in je ne pustimo segrevati na kavnem avtomatu, hrano pogrevamo v mikrovalovni pečici, namesto vsako setavino posamično na štedilniku. Vsekakor pa niso vse majhne kuhinjske naprave smiselne. Tehtno premislimo kaj potrebujemo in če se morda vendarle lahko izognemo električnemu stiskalcu za česen.

Pravilno pomivanje

Pri pomivanju posode lahko privarčujemo ogromno vode. Veliko raziskav dokazuje, da je pomivalni stroj energetsko veliko varčnejši kot pomivanje na roko - če predpostavimo pravilno uporabo. Pomivaln stroj moramo v celoti napolniti in posodo porazdeliti na predvidena mesta.

Pri hladilniku in zmrzovalni skrinji moramo redno preverjati tesnila na vratih. Prav tako vrata ne smemo pustiti dolgo odprta, da ne izpustimo ohlajenega zraka. Nasvet: zamrznjene sestavine odtajamo v hladilniku, da lahko uhajajoči mraz porabimo v celoti.


Zaloge se izplačajo

Z osnovnimi živili napolnjena shramba nam pomaga do vsakodnevnega varčevanja. Osnovna oprema manjše shrambe vključuje moko, sladkor, sol, poper, lečo, olje, ovsene kosmiče, kruh, riž, čebulo, česen, nekaj konzerv fižola, tune, paradižnika in koruze, ter različna zelišča v zmrzovalniku. Nekoliko staromodno, ampak učinkovito je kuhanje glede na to, kaj imamo na zalogi. Juhe oziroma predvsem pirirane zelenjavne juhe, popečeno mleto meso, golaže, majhne koščke mesa ali mesne rulade lahko zamrznemo, resnično dober okus pa dobijo šele, kadar jih kuhamo v velikih količinah. Ostanke ne mečemo vstran, saj lahko tudi naslednji dan iz njih pričaramo čudovite jedi. Lahko jih kombiniramo ali na novo predelamo v juhe, enolončnice, pečenke, narastke, testenine v pekaču, cmoke, francoski toast, riževo solato ali razne zelenjavne pireje. V tem primeru ostanki niso pogreta hrana, ampak enakovredne kulinarične mojstrovine.

Kupujmo zavestno

Izplača se, da si vzamemo nekaj trenutkov časa in si zapišemo naše najljubše poceni recepte. S tem si ustvarimo čudovito zbirko receptov in naredimo načrt za cel teden. Nakupovanje bo tako tudi bolj namensko. Kupovali bomo samo živila, ki jih uporabljamo, predvsem pa tudi do konca porabimo. Pri samem nakupu velja pravilo: bolje sezonsko kot eksotično! Po navadi ponujajo sezonska živila v večjih količinah in so cenejša kot uvoženi eksotični sadeži.

Sedem varčnih kuharskih nasvetov

-          Uporabljajmo energetsko varčne naprave!

-          Uporabljajmo primerne kuharske posode!

-          Predčasno segrevanje, ne hvala!

-          Uporabljamo mikrovalovno pečico!

-          Napolnimo shrambo!

-          Nikoli ne nakupujmo lačni!

-          Kuhajmo sezonsko!

Že s petimi euri lahko skuhamo čudovit obrok za dve osebi, kot na primer zeljne krpice s solato. To dokazuje: hrana ni nujno draga, če razumemo kako narediti okusne jedi iz enostavnih sestavin.

Avtor: Anita Arneitz / jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih