bolha.com MojeDelo.com
(Capsicum annuum)

Paprika

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?
Glede na to kakšen okus želimo, moramo izbrati vrsto paprike. Zelo zrele, kakor tudi rumene, oranžne ali rdeče paprike so nežnejšega in bolj sladkega okusa, medtem ko so zelene bolj grenke in aromatične. Pred uporabo moramo odstraniti semena in pecelj. Če želimo, da so bolj prebavljive, jih narahlo poparimo ali popečemo v pečici za dobrih 10 minut in jim nato z nožem odstranimo kožo.

Zgodovina parike
V iskanju kralja začimb, črnega popra, ki je v 15. stoletju v Beneški republiki in Republiki Genovi veljal za luksuzno začimbo, so Krištofa Kolumba poslali dobesedno tja, kjer je rasel poper. Čeprav Kolumb ni našel malih črnih zrnc, je v okviru svojih potovanj odkril dragoceno rdečo papriko. Ko je paprika v 15. stoletju prišla na evropska tla, je preteklo še kar nekaj časa, preden je postala madžarska nacionalna zelenjava. Etimološko je ime paprika sicer madžarskega izvora, a če smo natančni, je izpeljana iz srbohrvaške besede za poper (papar). Legenda pravi, da naj bi okoli leta 1800 neka služkinja z vrta nekega osmanskega kraljevega namestnika ukradla to sijočo hrustljavo zelenjavo in s tem se je paprika razširila med madžarsko prebivalstvo ter pridobila vse večjo priljubljenost.

Biološke značilnosti
Poleg paradižnika, krompirja in jajčevca spada tudi paprika med razhudnikovke. Votli plodovi z debelo steno rastejo na grmu, ki je visok do enega metra, in se razlikujejo v oblikah in barvah. Pri nas najpogosteje najdemo zeleno, rdečo in rumeno papriko. Te se med seboje razlikujejo v času zrelosti. Zeleno papriko potrgajo, ko še ni zrela. Pozneje se razvijeta še rumena in nato rdeča paprika. Pri nas dokaj nepoznane sorte so vijoličasta, rjava in črna paprika.

Za telo in zdravje
Madžarski dobitnik Nobelove nagrade Szent-Györgi, ki je v 30. letih prejšnjega stoletja odkril vitamin C, je tudi v papriki našel do takrat nepoznani vitamin, ki ga je kratko malo poimenoval vitamin P, v skladu z začetno črko te zdrave vrste zelenjave. Ta vitamin uravnava krvni pritisk in poživlja krvni obtok. Poleg tega sicer redkega vitamina P, paprika vsebuje tudi veliko vitamina C, s čimer je predvsem rdeča paprika zelenjava z največjo vsebnostjo askorbinske kisline. Pekoč občutek, ki ga paprika pusti na jeziku, je posledica alkaloida kapsaicina.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih