Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Pečena govedina - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Pečena govedina Osnovna pravila za okusno pečeno govedino

Deli:
Facebook
Twitter

Čeprav govorimo o pečeni govedini, ne "spečemo“ vseh kosov na klasičen način, ampak mnoge (npr. tudi zarebrnico) tudi dušimo.

Klasično pečenje pomeni predvsem na hitro pečeno meso. Velike kose smo še do nedavnega pogosto postregli še napol surove, toda dobra pečenka mora biti – kot pravi babičin recept – do tri ure na malem ognju (ali v pečici), da je gotova.
Pri pečenju govedine upoštevajte naslednja pravila:

■ Surovo meso shranjujte le dobro zapakirano, vendar pa naj v hladilniku ne leži več kot od dva do tri dni. Če meso, ki ga želimo na hitro speči, položimo na olje, se hitro omehča in se dlje ohrani.

■ Govedine nikoli ne dajte neposredno iz hladilnika v ponev, temveč pustite, da se najprej segreje na sobno temperaturo, sicer bo na zunaj trda, še preden bo skuhana.

■ Mastni rob pustite kar na mesu in ga po želji odrežite šele po pečenju ali dušenju. Tako bo meso ostalo sočnejše. Kito in kožo se mora odstraniti pred pečenjem. V mastne obrobe na zrezkih pa pred pečenjem zarežite z ostrim nožem, da se meso ne bo upogibalo.

■ Izberite dovolj veliko ponev, še posebno če pečete več kosov hkrati. Vroči zrak mora meso doseči z vseh strani.

■ Večje kose posolite pred pečenjem, manjše pa po pečenju. (Zrezke praviloma solimo šele po tem, ko so že gotovi.)

■ Kose mesa najprej pecite z obeh strani pri visoki temperaturi, da se pore hitro zaprejo. Mesa pri obračanju ne natikajte, da iz njega ne izteče sok, in nato do konca pecite (oziroma dušite) na malem ognju.

■ Čas priprave določite glede na debelino in kakovost kosa mesa. Proti koncu pečenja naredite preizkus, če je že gotovo, in sicer tako, da z žlico ali prstom pritisnete na meso; če se vda kot gumijasta žoga, je znotraj še surovo in sočno, če pa se ne upogne, je prepečeno in trdnejše.

■ Gotovo pečenko pustite 10–15 minut počivati v foliji, da se sokovi posedejo.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih