Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Pečenje v pečici – nasveti - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Pečenje v pečici – nasveti Meso – šola kuhanja

Deli:
Facebook
Twitter

Pri peki mesa v pečici upoštevajte spodnje nasvete.

Pečenje v pečici: v starejših pečicah smo lahko meso pekli na približno 130–150 °C, zato se je peklo dolgo, vendar je obdržalo več soka. Danes pečemo na 200–250 °C, zato se kosi mesa sicer prej spečejo, ampak zaradi vročine izgubijo do 35 odstotkov soka, pečeno meso pa je bolj rjavo, suho in skrčeno. Priporočamo torej, da meso pečete pri nižji temperaturi. Rezultat bo bolj sočno meso, priprava pa bo trajala malo dlje (tako kot v vsaki res dobri kuhinji). Priporočamo, da pečeno meso pustite v ugasnjeni pečici počivati še 10–15 minut (odvisno od velikosti kosov mesa).

Še nekaj nasvetov:

Če je koža ob koncu pečenja hrustljava, je ne smete več prelivati s sokom ali vodo, saj bo drugače postala žilava. Če pa koža ob koncu pečenja še ni hrustljava, jo preprosto večkrat prelijte (za vsak slučaj naj bo meso v globokem pekaču) z zelo vročim oljem ali mastjo (pazite, da se ne opečete!) in tako bo postala bolj hrustljava.

Pri pečenju je priporočljivo, da si nabavite termometer za pečico. Dandanes ga dobimo že zelo poceni, je pa vsekakor najpreprostejša metoda, kako meso brez težav kar najbolje spečemo in ne zgrešimo prave temperature za peko. Svinjino, teletino ali govedino je najbolje peči na 72–75 °C. Počasneje kot dosežemo to temperaturo, toliko bolj sočno in mehko bo meso. Če hočete, da je pečenka nežno rožnate barve, jo morate peči na 68–70 °C in nič več.

Kar se na splošno tiče temperature peke mesa, veljajo naslednje temperaturne vrednosti: nezapečeno, še rdeče meso pecite na 60–62 °C, srednje zapečeno na 63–66 °C, nežno rožnato obarvano meso na 67–69 °C, skoraj zapečeno na 70–72 °C, dobro zapečeno, že suho meso pa na 75 °C ali več.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih