bolha.com MojeDelo.com
Doma narejeni kruh in pecivo

Peka kruha

Kaj potrebujemo za peko kruha?

Kruh sestoji iz vode, moke in soli. K temu dodamo kvas in/ali drož, ki zrahlja testo. Po želji lahko dodamo tudi začimbe, oreščke, semena, zelišča ali olive, pradaradižnik idr. in s tem izboljšamo osnovni recept.

Dobro pregnetimo!

Peka kruha poteka po prastarem principu, ki se bistveno ni spremenil niti do danes.

Prostor (kuhinja), kjer pečemo kruh, mora biti enakomerno ogrevan in predvsem brez prepiha. Moka, tekočine kot so voda ali mleko morajo imeti sobno temperaturo.

Potem ko zmešamo vse sestavine, moramo vse skupaj dobro pregnesti. Skozi neprekinjeno gnetenje se testo oskrbuje s kisikom. Bolj ko ga gnetemo, toliko bolj zračen bo tudi kruh. Pri deljenju in ponovnem gnetenju testa odstranimo nastale mehurčke. Testo gnetimo tako dolgo, da odstopi od posode v kateri mesimo. Stvar si olajšamo, če uporabimo kuhinjsko napravo.

Testo pokrijemo s krpo in ga pustimo dovolj dolgo počivati na toplem mestu. Testo narejeno iz drož mora počivati za polovico manj, testo iz kvasa pa dvakrat toliko.

Preizkus s prsti: S prstom naredimo luknjo v testo. Če se luknja ponovno zapre, potem je testo pripravljeno za nadaljno obdelavo.

Ko se testo po vzhajanju zaradi vrenja že zmehča, ga damo v pečico. Pečico moramo segreti na primerno temperaturo, preden kruh položimo vanjo. Kruh pečemo vedno najprej z vodno paro. Med peko damo v pečico skodelico vroče vode. Na primer ržen kruh potrebuje več vodne pare, zato damo v pečico skodelico z vodo že med ogrevanjem. Najbolje je, da ko vstavimo kruh, polijemo vodo po dnu pečice, vendar to lahko dolgoročno škoduje pečici.

Pozor: Z vročo paro se hitro lahko opečemo.

Kruh je zadostno pečen, ko zveni votlo kadar potrkamo nanj.

Kruh dobi lep sijaj, če ga, potem ko ga vzamemo iz pečice, namažemo z malo vode.

Kvas / pecilni prašek

Kvas poskrbi za vzhajanje testa. Iz sladkornih substanc moke tvori kvas mehurčke iz ogljikove kisline, ki povzročijo vzhajanje testa. Ljudje, ki imajo toleranco na histamin ali alergijo na kvas, lahko kot nadomestek uporabljajo pecilni prašek.

Obstojnost moke

Nižja je številka pri tipu moke, bolj obstojna je moka. Svetlejša je moka, nižjo številko tipa ima. Temna moka obstoji 4 do 6 mesecev, svetla pa 6 - 8 mesecev. Stara moka postane žarka, kar pomeni, da se maščobne kisline iz kalčkov in lupin razgradijo.

Moko hranimo v posode z dobrim zapiranjem, saj se hitro navzame tujega vonja.

Moke ne smemo izpostavljati vlagi, ker lahko začne plesneti.

Moka za peko

Za vse vrste moke, razen ržene in polnozrnate, je dobro, če jih presejemo preden jih umešamo v testo. S tem smo lahko prepričani, da ne bodo nastlale odvečne kroglice, ki bi povzročile luknjice v pečenem testu. Presejana moka se tudi lažje veže s tekočino.

Katero moko za kateri namen?

Ostra moka je primerna za torte, peciva in cmoke.

Gladko moko uporabljamo za peko kruha ali piškotov.

Če ne želimo tvegati, uporabljajmo univerzalno moko (50% gladke moke, 50% ostre moke). Ta je primerna skoraj za vsak namen.

Kaj pomeni tip moke?

Nižja kot je številka tipa moke, manjša je v moki vsebnost mineralov in vitaminov.

Nižja kot je številka tipa moke, višja je vsebnost škroba in vezivnih beljakovin.

Polnozrnate moke in drobljenci niso tipizirani. Polnozrnata moka vsebuje celo žito in še kalčke, drobljenec pa cela žita brez kalčkov.

Svetlejša kot je moka, nižjo številko tipa ima.

Shranjevanje kruha

Če skrinjo za kruh dvakrat na teden čistimo z vodo, ki ji dodamo malo kisa, ostanejo pekarski proizvodi dlje časa sveži v njej in se ne navzamejo drugega vonja.

Kruh najboljše hranimo tako, da pokrijemo odrezano stran z aluminijasto ali prosojno folijo. Če postaja skorja kruha trda, pokrijemo s folijo tudi skorjo.

Kruha nikoli ne hranimo v neprepustni plastiki, saj takoj postane neprijetno židek in lahko začne zaradi kondenziranja vlage hitro plesneti.

Sveži kruh je zelo primeren za zmrževanje.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih