bolha.com MojeDelo.com
(Petroselinum crispum)

Peteršilj

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Da bi lahko vse njegove sestavine sprejeli v najčistejši obliki, je  priporočljivo, da liste peteršilja uživamo sveže. Pri tem lahko uporabimo tako liste kot tudi steblo. Tudi aroma se bo pri svežem peteršilju najbolje obdržala. Če ga bomo prekuhali ali sušili, se bo veliko arome izgubilo. Če želimo peteršilj uporabiti za dekoracijo, vzamimo takega s kodrastimi listi, čeprav je tisti z gladkimi listi bolj aromatičen. Vsekakor pri nakupovanju pazimo, da imajo listi še svežo zeleno barvo in niso na nobenem mestu rjavi ali gnili.

Kratka zgodovina peteršilja

Zelišče, ki prinaša smrt in hudiča, ovenča festivale in gostije ali se skoraj na vsakem krožniku uporabi vsaj za dekoracijo – peteršilj je v svoji zgodovini odigral že veliko vlog. V klasični antiki je bilo to zelišče, ki izvira iz Južne Evrope, še zelo cenjeno in pogosto znak festivalov ter prazničnega vzdušja, v srednjem veku pa je prešlo v peklenske vode. Tako je bil peteršilj v srednjeveškem praznoverju preizkušeno sredstvo za prinašanje smrti sovražnikom – za to je zadoščalo že mrmranje imena sovražnika v šopek peteršilja. Preden so semena tega peteršilja začela kaliti, naj bi ta oseba že sedemkrat odšla k hudiču in prišla nazaj. Le tako so si lahko razlagali dolgo časovno obdobje, ki je preteklo do kalitve semena. Do danes peteršilj v ljudskih običajih ni povsem izgubil svojega pomena: po dvanajstih letih in pol danes še vedno praznujemo peteršiljevo poroko.

Biološke značilnosti

Peteršilj uvrščamo med kobulnice. Zraste dvakrat ali večkrat na leto do 50 centimetrov visoko. V osnovi pri nas razlikujemo med listi peteršilja in njegovo korenino. Medtem ko je korenina peteršilja običajno del jušne zelenjave, uporabljamo gladke ali kodraste liste peteršilja kot začimbo. Najprimernejši mesec za sejanje je marec.

Za zdravje in telo

Skoraj nobeno drugo sadje, zelenjava ali zelišče nima tako veliko vitamina C, kot ga ima peteršilj (en sveženj peteršilja ima štirikrat (!) več vitamina C kot pol kilograma pomaranč). Zato je prisotnost peteršilja na vsakem krožniku več kot upravičena in ga pri jedi nihče ne bi smel pustiti nedotaknjenega, čeprav gre za dekoracijo. A to še ni vse: to zelišče odvaja tudi vodo in tako razstruplja telo, pospešuje nastajanje znoja in je tako odlično za kožo. Pravijo, da celo zvišuje potenco.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih