bolha.com MojeDelo.com
(Citrus sinensis)

Pomaranča

Na kaj moramo paziti pri kuhanju

Pri nakupu pomaranč moramo paziti, da so pomaranče v primerjavi s svojo velikostjo razmeroma težke in brez mehkih ali temnih lis. Pri sobni temperaturi pomaranče zdržijo vsaj en, v hladilniku pa dva do tri tedne. Če želite svojim božičnim dobrotam dodati pomarančno lupinico, a ne želite vsakič uporabiti nove pomaranče, lahko nastrgano lupinico preprosto zamrznete. Ker je veliko pomaranč škropljenih s kemičnimi snovmi, je bolje, da lupinico nastrgate iz kontrolirano gojenih pomaranč. V nasprotnem primeru jih morate pred uporabo dobro umiti pod vročo vodo.

Biološke značilnosti

Zimzeleni pomarančevec, ki lahko živi tudi do sto let, najbolje uspeva v južnih krajih in v višino zraste do 13 metrov. Med marcem in majem drevo krasijo nežni in dišeči beli ali roza cvetovi, sadeži pa v Južni Evropi dozorijo med decembrom in marcem. Okrogla ali ovalna pomaranča ima gladko lupino (od živo rumene do temno rdeče barve). V notranjosti je sočno in sladko meso sadeža razdeljeno v šest do štirinajst segmentov. Med najbolj poznane sorte uvrščamo sorto valencia, ki je brez pešk in je še posebno primerna za sokove, in sorto navel, ki je prav tako brez pečk, ter rdečo in grenko pomarančo.

Za telo in zdravje

Kot paket moči za imunski sistem pomaranče v zimskih mesecih z visokim deležem vitamina C poskrbijo za dovolj dober obrambni mehanizem telesa proti virusom gripe – samo dve pomaranči pokrijeta celotno dnevno potrebo po vitaminu C. Pomaranče vsebujejo tudi kalij, kalcij in fosfor. Poleg tega ta južni sadež pomaga pri odvajanju vode in pospešuje prebavo, poparek iz cvetov pomarančevca pa odpravlja krče pri prebavnih težavah.

Zgodovina pomaranče

Ko je stanovanje napolnjeno z vonjem po pomarančah, vemo, da božič ni več daleč stran. Pomaranča je sicer veliko več kot le spremljevalka tega zimskega praznika: izvira iz Kitajske, pomarančevci pa so krasili že legendarne vrtove Semiramide v Babilonu. Grki so v vojnih pohodih Aleksandra Velikega na vzhodu prišli v stik z zgodnjo vrsto pomaranče in od takrat naprej so pomarančevce gojili tudi v Grčiji ter v starem Rimu. Današnja sladka pomaranča je v Evropo prišla šele v 15. in 16. stoletju. Od takrat se pomaranče ne pojavljajo več le na krožnikih, temveč tudi v glasbenih delih, kot na primer v Prokofjevi operi Zaljubljen v tri oranže, na slikah, kot na Arcimboldovi Alegoriji zime, ali v pesmih Goetheja.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih