Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Pomelo znižuje holesterol - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Pomelo znižuje holesterol Zdravo živilo

Deli:
Facebook
Twitter

Pomelo, verjetno manj znan citrus, ima številne zdravilne učinke. Med drugim znižuje holesterol in pospešuje prebavo.

Pomelo je sadež podoben hruški in največji med citrusi, saj lahko tehta tudi do 10 kilogramov, njegov premer pa doseže do 30 centimetrov. Doma je v jugovzhodni Aziji, kjer ga poznajo že več kot 4 tisoč let. Tako kot drugi agrumi ima tudi pomelo tri plasti. Sadež obdaja dišeča debela lupina, ki je svetlo zelena ali rumenkasta, odvisno od zrelosti sadeža. Lupina vsebuje eterična olja, pokriva pa jo voščena prevleka, ki ščiti sadež. 

Osvežilno

Pomelo olupimo lažje kot pomaranče ali grenivke, lupina pa je tako debela, da včasih predstavlja polovico teže sadeža. Notranja plast je sadno meso rumenkaste ali rožnate barve, ki ga obdaja različno debela bela plast lupine. Meso je manj sočno kot sadno meso pomaranč ali mandarin, okus pa je osvežilen in grenko-sladek.

Proti nevarnemu holesterolu

Pomelo največkrat jemo svež – sadež olupimo in razdelimo na krhlje, odstranimo pa čim več bele kožice, ki obdaja krhlje. Pomelo vsebuje veliko vitamina C in kalija, pospešuje prebavo in spodbuja tek. Je eno najboljših zdravil proti zvišanemu holesterolu in srčni kapi, lajša pa tudi simptome prehlada.

Nasvet: Ko kupujete pomelo, izberite takšnega, ki glede na svojo velikost ni prelahek, saj je takšen pomelo že izsušen. 

Namig: Pomelo lahko dodamo različnim solatam ali pa ga ožamemo. Nastrgano pomelovo lupino Azijci uporabljajo za odišavljanje jedi.

Avtor: A. K.

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih