bolha.com MojeDelo.com
V kuhinji cveti in brsti

Pomlad na krožniku

Pomlad je tukaj! Narava se prebuja in vse okoli nas brsti. Temu primerno cveti in brsti tudi v kuhinji. Spet je čas, ko zahajamo na vrt, iščemo svežo zelenjavo na tržnicah ali po travnikih nabiramo prva zelišča.

Spomladanska kuhinja
Spomladanska kuhinja se odlikuje predvsem z domačimi sezonskimi specialitetami. Prav tako imajo veliko boljši okus kot uvoženo blago. Visoko na lestvici so cvetača, koleraba, blitva, por, redkev, rabarbara, špinača in solate, zgodaj spomladi pa tudi šparglji in jagode.

Na splošno moramo spomladi pripravljati pisane jedi. Beljakovine in ogljikove hidrate moramo uživati v manjših količinah. Nujno potrebni so vitamini, soja, hruške, banane in ribe.

Kulinarični spomladanski vrhunec so testenine s svežim sirom in zelišči. Na novo se odkriva čemaž. Divji česen je zelo cenjen zaradi svojih zdravilnih učinkov in ima zelo dober okus kadar je na sveže narezan na kruhkih z maslom, s toplim krompirjem ali piriran v juhi.

Ljubezen gre skozi želodec
Veliko sezonskih živil velja za posebno erotična. Špargelj zaradi oblike imenujemo tudi čarobna paličica, ki prinaša pomlad. Zelena barva naj bi pri moških učinkovla kot afrodiziak, pravtako pa tudi česen. Povezavanje hrane z zadovoljstvom ni nič novega. Že prastara ljudstva so velikokrat označevala hrano in spolnost z istimi besedami.

Erotične sestavine
Prava čutna spremljevalka pomladi je jagoda. Ima dober okus, pomaga do vitke postave in vedno poskrbi za zanimiva čutna doživetja. Jagode se skladajo z veliko sestavinami in skupaj z njimi vodijo čudovito čutno razmerje. Po navadi jo kombiniramo s sladkimi sestavinami, vendar ta redeči sadež zelo dobro prihaja do izraza tudi s sirom, solato, poprom ali balzamičnim kisom.

Posebno v erotični kuhinji velja: več je manj! Če je še tako okusno, ne smemo pojesti preveč. Preveč hrane nas lahko naredi počasne in zaspane. Enako velja za alkohol. Raje posežimo po sočnem jagodnem soku in prihajajoče urice uživajmo sveži in spočiti. Za dobro jutro pa nam pomarančni sok, polnozrnat kruh in (jagodna) marmelada omogočijo najboljšo podlago za uspešen dan.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih