Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Poper, afrodiziak in zdravilo - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Poper, afrodiziak in zdravilo Zdravo živilo

Deli:
Facebook
Twitter

Poper je bil včasih tako dragocen, da so ga imeli le na dvorih, danes pa je v kulinariki prisoten vsepovsod.

Poper izvira iz Indije, njegove največje pridelovalke pa so danes poleg Indije še Malezija, Indonezija in Brazilija. V starih časih je bil zaradi redkosti in nevarnega ter težkega transporta izjemno drag, tako da so si ga lahko privoščili le bogataši.

Črni, zeleni, beli, rdeči

 Poznamo črni poper (plodove oberejo zelene in nezrele, pri sušenju pa dobijo značilno temno barvo), zeleni poper (nezreli plodovi, ki jih takoj po obiranju vložijo v olje ali slano vodo ali pa hitro posušijo na visoki temperaturi), beli poper (iz dozorelih semen, ki iz zelenorumene že prehajajo v rdečo barvo) in tako imenovani rdeči poper, ki prihaja iz tropske Amerike, vendar s pravim poprovcem ni v sorodstvu, je pa tudi manj pekoč in aromatičen.  

Značilen oster in pekoč okus popra je posledica alkaloida piperin (od 5 do 9 odstotkov) in kavicina, temne in goste smole, ki je je manj kot odstotek. Poper poleg tega vsebuje veliko škroba, maščob in drugih sestavin, značilen vonj pa mu daje eterično olje, ki ga sestavljajo fenoli, monoterpeni in seskviterpeni.

Zdravilen že za Indijce in Kitajce

Že v tradicionalni indijski in kitajski medicini je veljalo, da ima poper antibakterijske in antioksidantne lastnosti. Poper pospešuje prebavo, zdravi zaprtje in spodbuja tek, odsvetuje pa se želodčnim bolnikom in otrokom. Uživanje popra ima lahko blagodejne učinke pri naslednjih boleznih in nadlogah – nahodu, čezmerni teži, aterosklerozi, utrujenosti, slabi koncentraciji, pomagal naj bi pri zaustavljanju blažjih krvavitev. 

Proti boleznim dihal, prehladu in kašlju je poper uporabljala tudi tradicionalna indijska medicina, Kitajci pa so po njem posegali pri težavah z drisko.
Eterično poprovo olje, ki ga pridobijo s postopkom destilacije iz posušenih in zdrobljenih poprovih zrn, deluje protimikrobno, antiseptično, analgetično, protistrupno, sprošča mišične krče, spodbuja krvni obtok in znojenje, pomaga pri prehladu, kašlju in gripi, blaži revmatične in mišične bolečine, odvaja vodo, krepi in pospešuje prebavo ter tek, deluje proti vetrovom ... Eterično poprovo olje je prisotno tudi v nekaterih parfumih in farmacevtskih preparatih.

Marsikdo tudi danes verjame starim Grkom in Rimljanom ter prebivalcem Bližnjega vzhoda, ki so menili, da je poper afrodiziak, zato je bil pogosto sestavina ljubezenskih zvarkov.

Na sladko in slano

Poper v zrnih, ki je pravilno skladiščen, je lahko tudi po več letih enako kakovosten, mleti poper pa hitro izgubi aromo. Poper je zares vsestranska začimba, ki jo lahko jedem dodajamo kadarkoli med kuhanjem ali ob postrežbi, poleg tega pa se prileže tako slanim kot sladkim jedem. Uporabljamo ga za juhe, marinade, omake, mesne in zelenjavne jedi, solate, sirove jedi, krompirjeve jedi, ujame se z dišavnicami ... Poper je danes v prehrani nepogrešljiv, zato ga imajo marsikje še vedno za kraljevsko začimbo.

 

Avtor: N. M.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih