bolha.com MojeDelo.com
(Piper nigrum)

Poper

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Pozabimo na zmleti poper, ki ga kupimo v trgovini – tak izdelek se glede arome, ostrine in intenzivnosti okusa sploh ne more kosati s sveže zmletim poprom. Ta seveda najbolje odda svojo aromo, če ga jedi dodajamo čisto na koncu. Kdor raje vidi, da ima poper bolj prikrit okus, mora dati cela semena popra skupaj z drugimi začimbami v platneno vrečko, ki jo lahko pred postrežbo preprosto in hitro odstranimo. Cela semena popra vsakomur morda niso pogodu, a dajo jedi značilno noto, ki presega običajen okus popra. Dobro je, da zrna jedi dodamo malo pred koncem kuhanja.

Kratka zgodovina popra

Poper se za začinjanje jedi uporablja že tisočletja. Uporabljati so ga začeli v času Aleksandra Velikega (4. stoletje pr. n. št.) v rimsko-grškem okolju. Od takrat se je razširil tudi prek meja evropske kuhinje. V nasprotju s številnimi drugimi začimbami, ki so v Evropo prišle v nadaljnjih stoletjih in so jih dolgo uvrščali med luksuzne dobrine, je bil poper že v času Rimljanov povsem običajna začimba, ki ni bila na voljo le eliti. Rimljani so tako poper uporabljali skoraj pri vseh jedeh – celo pri sladicah in vinu. Šele v srednjem veku se je poper uvrstil med elitne dobrine in postal celo tako redek in dragocen, da so ga uporabljali kot plačilno sredstvo ali doto. Ker se ljudje niso želeli odreči ostremu okusu jedi, so si pomagali drugače: kot nadomestek so pri vsaki jedi uporabili semena gvinejskega popra, ki je soroden ingverju.

Biološke značilnosti

Kdor prispe na mesto, kjer raste poper, lahko opazi, da se ta zimzelena ovijalka ob drevesih vzpenja deset metrov visoko in ima kratke liste, njeni plodovi pa v obliki klasov visijo navzdol. Nezrela semena popra so zelene barve, medtem ko so zrela semena rdeča. Njegova barva je odvisna od časa nabiranja in načina obdelave. Zeleni poper naberejo, ko še ni zrel. Semena pustijo v klasu in ga v celoti posušijo, ko so suha, pa jih ločijo. Beli poper nastane iz rdečih semen, ki jim po procesu vretja odstranijo del lupine.

Za zdravje in telo

Ta ostra začimba vsaki jedi ne da le značilne ognjevitosti, temveč tako kot številne druge začimbe pomaga jed dobro prebaviti. Tako poper spodbudi izločanje sline in prebavnih sokov, deluje pa tudi protibakterijsko, spodbuja apetit in zavira vnetja.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih