Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
kuhanje riža - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Pravilno kuhanje riža Tako vam bo riž v vsakem primeru uspelo pravilno skuhati

Deli:
Facebook
Twitter

Olje ali maslo stopite v majhni posodi, dodajte skodelico riža. Hitro popražite (1-2 minuti) in zalijte z dvema skodelicama vode. Posolite in na ognju zavrite.

Ko voda začne vreti, ogenj zmanjšajte na minimum, posodo pokrijte s pokrovko in kuhajte do konca (15–18 minut, odvisno od vrste riža).

  • Med kuhanjem sem in tja malo premešajte, vendar pokrovke ne imejte odkrite predolgo, saj lahko tekočina izhlapi in se riž hitreje posuši. Nato riž poskusite – če je še presuh in še ni kuhan, morate priliti še malo vode in čas kuhanja podaljšati; če je še premoker, ampak že kuhan, ga pri odprtem loncu kuhajte še 1–2 minuti.
  • Za kuhanje jedi rizibizi dodajte rižu eno pest (zamrznjenega) graha, za gobov riž pa na maščobi zraven riža prepražite še čebulo in gobe. Lahko dodate tudi papriko, šunko, začimbe, kot sta žafran ali kari – tako boste dobili več različic te jedi.
  • Če želite skuhati rižoto, morate uporabiti okroglozrnati riž. Tekočine v posodo ne smete zliti naenkrat, ampak vedno le toliko, da je riž prekrit. Med nenehnim mešanjem kuhajte še približno 18 minut, dokler rižota ni kuhana in sočna, vendar pazite, da se riž ne bo razkuhal.
  • Če nikakor nočete tvegati, uporabite riž v vrečki. Položite ga v rahlo soljeno vodo (glejte navodila na embalaži) in do mehkega kuhajte največ 15 minut. Ta riž dobite v vsaki trgovini in je primeren predvsem kot priloga k jedem z veliko omake, pri katerih ni tako pomemben okus razkuhanega riža.
  • Lahko pa riž preprosto skuhate v osoljeni vodi (vendar ne razkuhate) in ga v cedilu odcedite. Čas kuhanja je odvisen od vrste riža (med 10 in 18 minutami). Preberite navodila na embalaži in riž med kuho poskusite.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih