Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Pravilno kuhanje testenin - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Pravilno kuhanje testenin »Al dente« (na zob)

Deli:
Facebook
Twitter

Na splošno drži: za vsakih sto gramov testenin moramo dati v lonec liter vode.

V vodo dajte zajeten ščepec soli.

Mnenja o tem, ali dodati v vodo še nekaj olja za večjo prožnost testenin, so deljena. Večina italijanskih kuharjev in kuharic se ob tej bolj severnjaški navadi le nasmehne. Smešno pa ni vprašanje, kako dolgo je treba kuhati testenine. Najpreprostejši odgovor se glasi: tako dolgo, kot piše na embalaži. Še bolje je, da od navedenega časa na embalaži odštejete eno ali dve minuti. Proizvajalci računajo v različnih merilih in tako ste lahko prepričani, da se testenine ne bodo razkuhale.

Dolgi špageti na začetku potrebujejo malo pomoči, zato jih dajte v vodo in jih s penovko ali lopatico za rezanje torte nežno in počasi potiskajte v lonec v smeri urinega kazalca ali obratno, dokler špageti niso popolnoma potopljeni v vodo.

Med kuhanjem večkrat premešajte, da se testenine ne bodo prijele na dno. Čudežna beseda v vsakem primeru je »al dente« ali po slovensko »na zob«, kar ne pomeni nič drugega kot to, da testenine ne smejo biti pretrde, hkrati pa jih moramo še vedno malo bolj ugrizniti.

Zlato pravilo pravi, da so špageti na zob kuhani takrat, ko s kuhalnico vzamemo enega ven in vidimo, da se na vrhu nekoliko izboči, ne pa da mlahavo visi.

Druga metoda preverjanja, ali so testenine dovolj kuhane ali ne, je tudi videz testenin: če so rahlo posteklenele, zagotovo niso premehke, če pa so testenine bolj mokasto-mlečnega videza, zagotovo niso več kuhane »al dente«.

Sveže narejene testenine največkrat ne potrebujejo več kot 2–5 minut, osušene ali industrijske testenine linguine se kuhajo približno 6–10 minut, špageti 7–12 minut (odvisno od debeline), tagliatelle 8–13 minut, pappardelle 8–15 minut, debeli rigatoni pa potrebujejo že 10–18 minut kuhanja.

Pri hitrem kuhanju testenin je zelo pomemben dejavnik čas, ki pa ga lahko skrajšamo, če vodo predhodno zavremo v indukcijskem grelniku vode. Liter mrzle vode je tako zavret že v dveh minutah.

Hlajenje

Testenine stresite na veliko cedilo in pustite, da odvečna voda odteče. Ali lahko potem testenine polijete z mrzlo vodo, je odvisno od recepta. Če boste testenine postregli pozneje ali hladne, jih morate oprati z mrzlo vodo, če jih boste postregli takoj z mesno ali zelenjavno polivko, pa jih ni treba splakovati. Veliko Italijanov jih ohladi tako, da v kuhane testenine zlijejo kozarec ledeno hladne vode.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih