bolha.com MojeDelo.com

Pravilno zamrzovanje rib In kako jih pravilno odmrzniti ...

Deli:
Facebook
Twitter

Načeloma zamrznite le sveže ulovljene in očiščene ribe (od pogina ribe in njene priprave naj preteče 8 do 10 ur, da se meso sprosti).  

Zamrzovanje

  • Načeloma zamrznite le sveže ulovljene in očiščene ribe (med časom smrti ribe in njene priprave naj preteče od osem do deset ur, da se meso sprosti).
  • Ribje fileje zmeraj zamrznite posamično, v zamrzovalno skrinjo pa jih položite šele nato, ko jih ustrezno zapakirate.
  • Bodite pozorni na to, da je riba, ki jo želite zamrzniti, vedno zelo dobro zapakirana. Idealno je vakuumsko pakiranje. Če tega nimate na voljo, velja pravilo: fileje oziroma cele ribe po rahli zamrznitvi večkrat potopite v hladno vodo in jih znova zamrznite. Metoda, ki je sicer zapletena, vendar učinkovita.
  • Vedeti morate, da so bolj mastne ribe (jegulja, krap) bistveno manj primerne za zamrzovanje kot nemastne.
  • Tudi, če so ribe globoko zamrznjene, jih v zamrzovalniku nikakor ne smete hraniti več kot štiri mesece.
  • Držite se zanesljivega osnovnega pravila: ribe zamrznite čim hitreje, odmrzujte pa jih čim počasneje! Ledeni kristali, ki nastanejo na ribjem mesu, tako ostanejo manjši in uničijo manj celic. To pa je razlog, da riba ostane sočnejša in v ponvi pusti manj vode. (Sicer pa to osnovno pravilo velja tudi za meso, zelenjavo in druga živila.)

Za odmrzovanje se ponujata dve možnosti:

  • Hitreje je, da razpakirano ribo odtajamo pod rahlim curkom hladne vode, vendar naj bi to počeli samo v nujnih kulinaričnih primerih.
  • Bistveno bolje in bolj pazljivo je, da zapakirano ribo počasi odtajamo v hladilniku, najbolje na vstavljivi mreži, saj lahko tako voda dobro odteka.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih