Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Praženje v ponvi – nasveti - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Praženje v ponvi – nasveti Šola kuhanja – meso

Deli:
Facebook
Twitter

Praženje v ponvi: zrezke, medaljone in druge kose mesa popražite na vročem, stopljenem maslu ali olju brez dodatne tekočine.

Še nekaj nasvetov:

 • Večkrat zarežite v kite v mesu (da se to pri pečenju ne bo izbočilo oziroma izgubilo oblike) in jih odstranite šele po praženju ali kuhanju, saj se meso tako težje izsuši.
 • Če je le mogoče, uporabljajte ponev z debelim dnom, ki se močneje segreje. Maščobo ali olje dodajte v vročo ponev šele tik pred praženjem.
  Uporabljajte maščobe, ki se ne pregrejejo prehitro (na primer mast, sončnično in repično olje). Vsa hladno stiskana olja so prav tako neprimerna kot maščobe, iz katerih se pri segrevanju hitro začne kaditi (na primer čajno maslo).
 • Po tem ko ste meso začinili, ga popražite najprej na strani, ki ima več maščobe (tam, kjer je koža)-
 • Debelejši kot je kos mesa, tem bolj morate pri praženju zmanjšati ogenj, da ne nastane pretrda skorjaObrnite popražene kotlete, medaljone ali zrezke iz govejega hrbtnega dela, takoj ko se na zgornji strani nabere sok, dodobra zmanjšajte ogenj in pražite kose mesa na manjšem ognju ter jih večkrat obrnite (približno na dve minuti), dokler ne bodo za vaš okus dovolj pečeni. Druga metoda je ta, da meso, takoj ko ga popražite in obrnete, postavite na mrzlo ploščo ali rešeto in po želji – lahko tudi eno uro pozneje – postavite v prej segreto pečico ter jih na 200 °C popražite do konca. To traja, odvisno od velikosti kosov mesa, približno 5–10 minut. Zares debele zrezke pražite 12–15 minut.
 • Zrezkov pri obračanju ne nabadajte z vilicami, saj bo tako iz njih po nepotrebnem odtekel sok.
 • Kose mesa za hitro praženje, kot so zrezki, fileji in narezano meso, vedno pražite v manjših količinah v eni ponvi. Ko ste kose mesa obrnili in jih do polovice popražili, jih vzemite iz ponve in postavite na stran, medtem ko v isti ponvi pripravite omako. (Vendar mesa ne postavite na toplo, saj bo postalo trdo in pregreto.) Segrejte omako in v njej pogrejte napol pečene kose mesa ali jih do konca pripravite v vroči omaki.
 • Preden meso zalijete z vinom ali juho, zmanjšajte ogenj, da se izognete nepredvidljivim plamenom.
 • Če je kos mesa tanek, je bolj nevarno, da se prej izsuši, zato morate po tem, ko ste ga popražili in obrnili, takoj zmanjšati ogenj. Kajti meso ostane sočno le pri počasni pripravi.
 • Po praženju in preden meso narežete, ga položite na rešetke, da se sok razporedi in pri rezanju ne izteče. Zrezke in kotlete pustite počivati približno 5–8 minut. (Meso lahko medtem pokrijete z alu folijo, da se prehitro ne ohladi.)

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih