bolha.com MojeDelo.com

Prečistite se z regratom Zdravo živilo

Deli:
Facebook
Twitter

Prvi regratovi listi že naznanjajo pomlad in prav v teh dneh se že lahko okrepčate s prvo regratovo solato, ki iz telesa odplakne strupene snovi.

Čeprav ga nekateri označujejo za plevel, je regrat pravo bogastvo vitaminov in mineralov. Vsebuje več vitamina A kot korenje, več železa kot špinača, bogat pa je tudi z betakarotenom, kalijem, kalcijem in vitamini B, C in E. Že od nekdaj velja za naravni diuretik in prečiščevalec telesa, cenijo pa ga tudi zaradi prečiščevanja krvi.

Izboljša prebavo

Regrat vpliva na izboljšanje presnove, spodbudi delovanje lenega črevesja, spodbuja odvajanje blata in odpravlja prebavne motnje. Če ga ne marate jesti v solati, lahko iz njega pripravite poparek. Pripravite ga iz dveh žličk posušenih listov, ki jih prelijete s skodelico vroče vode in pustite stati deset minut. Regratov poparek pijte zjutraj in zvečer pred obrokom. Želite iz telesa odplakniti strupene snovi? Potem pet cvetov prilijte s skodelico vrele vode in pustite stati deset minut. S prečiščevalnim napitkom iz regratovih cvetov telo prečistite enkrat tedensko.

Zaveznik ledvic

Lahko bi rekli, da je regrat zaveznik ledvic. Spodbuja izločanje seča, prav ta pa zaradi močnejšega toka iz ledvic odplakne morebitni ledvični pesek, preprečuje pa tudi nastanek ledvičnih kamnov. Regrat priporočajo tudi pri težavah z žolčem in jetri – ob žolčnih kamnih, vnetju žolčnika, pri zlatenici in za lajšanje začetnih stopenj ciroze jeter.

Še bolj zdravilna korenina

Najbolj zdravilna je korenina, ki jo je priporočljivo nabirati spomladi pred cvetenjem ali jeseni. Pri nabiranju pazite, da korenine ne ranite in da iz nje ne izteče zdravilni sok. Suhe korenine uporabite za zdravilne poparke, enako kot regratove liste. Ste vedeli, da lahko iz suhih in prepraženih korenin pripravite kavi podoben napitek?

Avtor: M. B.

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih