bolha.com MojeDelo.com
Lupljenje, piriranje in shranjevanje

Predelava buč

Deli:
Facebook
Twitter

Kako lupimo bučo: Bučo najlažje lupimo na trdi podlagi. Glede na vrsto in stopnjo zrelosti uporabimo različne kuhinjske pripomočke.

Buče z mehko lupino lahko olupimo z lupilcem za krompir ali celo z namiznim nožem. Buče s tršo lupino moramo najprej z ostrim nožem narezati na četrtine. Za rezanje trših buč uporabimo nož s širokim rezilom ali kuhinjsko sekiro.

 

 

 

Nadaljnji nasveti za lupljenje buč:

  • Pri lupljenju buče bodimo pozorni na trdno podlago.
  • Enostavneje je, če najprej narežemo tanke rezine in nato z žlico iz njih odstranimo semena. Nato posamezne kose buč po kosih olupimo z ostrim nožem.
  • Najprej bučam odstranimo pecelj.
  • Nato bučo razpolovimo z ostrim nožem s stabilnim rezilom.
  • Zaradi čvrstega mesa nekaterih vrst buč je to včasih težko, vendar vseeno izvedljivo.
  • Nasvet: Bučo lahko tudi izpustimo na tla iz višine ca. 1 m. Praviloma se buča razleti na dva dela.
  • Nasvet: Hokkaido bučo ni potrebno lupiti. To vrsto buče lahko uporabimo z olupom.

Buče z rebrastim oz. nagubanim olupom lahko olupimo šele po kuhanju oz. dušenju. Lupina in meso se zmehčata, zato jih lažje obdelujemo. Cele buče moramo zato dušiti pri 200 stopinjah ca. 40 do 60 minut.

Shranjevanje buč

  • Sveže narezani kosi buče obdržijo v hladilniku (zaviti v prozorno folijo) ca. 1 teden.
  • Buča mora biti zrela (notranjost zveni rahlo votlo, kadar se je dotikamo).
  • Buča ne sme imeti stisnjenih mest ali zarez. Že najmanjša poškodba lahko povzroči hitro gnitje.
  • Biti moramo pozorni, da je pecelj buče dolg vsaj 5 - 10 cm.
  • Med skladiščenjem se buče med sabo ne smejo dotikati ali biti nameščene ena na drugo, ker lahko nastanejo stisnjena mesta.
  • V najboljšem primeru moramo buče položiti na palete in ne na tla.
  • Buče moramo hraniti v hladnem prostoru (ca. 10 - 15°C).
  • Najmanj 1 x na mesec moramo shranjene buče preverjati ali so nastali prvi znaki gnilobe (črni madeži, vdrtine, itd.).
  • Buče lahko hranimo glede na sorto med 2 do 12 mesecev.

Osnovni recept - pire iz buč:
Obstajajo različni načini za pripravo pireja iz buč:

V pečici: Oprano in razpolovljeno bučo brez koščic damo v aluminijasto folijo in jo začinimo z začimbami in zelišči. V pečici dušimo ca. 1 uro pri 160°C. Nato odstranimo začimbe in zelišča ter z žlico izdolbemo bučno meso in piriramo z mešalnikom.

Priprava na štedilniku: Oprano in razpolovljeno bučo brez koščic olupimo z velikim nožem in narežemo na grobe kose. V pokriti posodi dušimo v vodi, zelenjavni osnovi ali belem vinu do mehkega in nato piriramo. Preostalo tekočino od dušenja lahko nadalje uporabimo za juhe ali omake.

Dušenje v posodi z vstavljenim cedilom ali parni pečici:
Oprano in razpolovljeno bučo brez koščic olupimo z velikim nožem in narežemo na grobe kose. Nato kose dušimo v posebnem cedilu nad vodno paro ali v parni pečici. Gre za zelo nežen način priprave bučnega pireja.

Začimbe in sestavine za pikantni bučni pire:
Timijan, rožmarin, čebula, česen, muškatni orešček

Začimbe in sestavine za sladki bučni pire:
Cimet, klinčki, kardamom, pomarančne in limonine rezine, muškatni cvet

Nasvet: Za pire so primerne vse buče, ki imajo rdeče meso

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih