Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Prehrana dojenčka - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Prehrana dojenčka Otroške jedi

Deli:
Facebook
Twitter

V prvem letu življenja pravilna prehrana ne poteši le dojenčkove potrebe po določenih hranilnih snoveh, temveč tudi druge pomembne potrebe, poleg tega pa pripomore k razvoju sposobnosti otroka. 

 

Pregled razvojnih korakov:

  • Od prvega dne lahko otrok uživa le materino mleko in mleko za dojenčke. To obdobje hranjenja z izključno mlečno hrano običajno med četrtim in šestim mesecem življenja preide v obdobje kašic. V tem obdobju lahko otrok kašico z jezikom porine nazaj v usta in jo pogoltne.

  • Med šestim in osmim mesecem začnejo rasti prvi zobki, tako da otrok že lahko grizlja skorjico kruha. V tem obdobju lahko je nekoliko tršo hrano in se že popolnoma navadi na dopolnilno (hrano poleg materinega mleka).

Ko je otrok star od osem do devet mesecev, lahko praviloma že sam s prsti zgrabi koščke hrane in jih ponese v usta. Zdaj je tudi že čas za njegovo prvo lastno skodelico. Po dvanajstem mesecu lahko začnete otroka počasi navajati na družinsko hrano, pri čemer mora biti jed seveda prilagojena njegovim potrebam (hrana mora biti sestavljena iz majhnih koščkov, ki jih otrok lahko ponese v usta).

Uvajanje dopolnilne hrane

Kašice so v prvem letu življenja za otroka izjemnega pomena, saj nadomestijo obrok iz materinega mleka ter otroka oskrbijo z energijo in hranilnimi snovmi, ki jih potrebuje za nadaljnjo rast.

V prvih šestih mesecih življenja dojenje za večino dojenčkov predstavlja zadosten vir hrane. Po šestih mesecih pa je dojenček že tako velik, da ga materino mleko ali mleko za dojenčke ne preskrbi z dovolj energije in hranilnimi snovmi (še posebej ne z železom).

Po sedmem mesecu morate prehranjevalni načrt svojega otroka spremeniti in začeti mlečne obroke postopoma nadomeščati z dopolnilno hrano.

Dopolnilna hrana je vse, kar dojenček zaužije poleg materinega mleka ali mleka za dojenčke; to so na primer zelenjava, sadje, krompir, maslo, olje, meso in žitarice ter iz vseh teh sestavin pripravljene kašice.

Vsako navedeno živilo pomembno prispeva k oskrbi dojenčka s pomembnimi hranilnimi snovmi. Tako je na primer redno uživanje mesa za dojenčke ali majhne otroke zelo pomembno, saj jih preskrbi z železom.

Dopolnilno hrano lahko pripravite sami ali pa kupite industrijsko proizvedene kašice. Pripravljene kašice, ki jih lahko kupite v trgovini, pogosto vsebujejo tudi začimbe. Če je vaš otrok navajen na doma pripravljene kašice brez začimb, se bo morda nekoliko težje navadil na drugačen okus. Ko boste torej kupovali živila, bodite pozorni, da izberete takšna, ki vsebujejo čim manj začimb ali drugih dodatkov.

Kot prvo otrokovo zelenjavo priporočamo korenje, cvetačo, janež, buče ali brokoli. Kot nadomestek maščob je najboljše repično olje, saj vsebuje razmeroma malo nasičenih maščobnih kislin in je dobro preventivno sredstvo.

Pomembna opozorila:

  •  V prvem letu življenja otroci ne smejo uživati medu, saj lahko vsebuje spore bakterije Clostridium botulinum, ki izloča nevaren strup.
  • Priporočljivo je, da začnejo otroci žitarice, ki vsebujejo gluten (pšenico, rž, oves, ječmen in piro), uživati šele po šestem mesecu. S tem bi se lahko izognili razvoju celiakije.

Od 5. do 7. meseca:

V tem obdobju se običajno začne uvajanje dopolnilne hrane. Priporočamo kašice, ki jih pripravite iz najrazličnejše zelenjave, krompirja in mesa.

Količina obroka naj bo na začetku majhna – to preprečuje nastanek prebavnih težav. Količino lahko postopoma povečujemo; po 2–4 tednih lahko s kašico nadomestite že ves obrok materinega mleka. Če otrok kašico odkloni, kapnite nanjo nekaj materinega mleka ali mleka za dojenčke.

Meso je za dojenčke pomembno, saj predstavlja bogat vir železa, cinka in vitamina B1. Veliko železa vsebujejo tudi korenje, janež in koleraba. Kašici primešajte še nekaj žličk pomarančnega soka, ki zaradi vsebnosti vitamina C pripomore k temu, da telo hitreje vsrkava železo.

Od 6. do 8. meseca:

Približno en mesec po uvedbi prvega obroka v obliki kašice je čas, da začnete uvajati še drugi obrok, in sicer v obliki kašice iz žitaric in mleka, ki ji lahko primešate sadni sok ali pretlačeno sadje, bogata vira vitaminov.

Če mlečne kašice kupujete, morate biti pozorni na to, da ne vsebujejo nepotrebnih dodatkov, kot so sladkor in arome.

Čeprav se je vaš otrok že navadil na kašice, je pomembno, da ga dojite čim dlje. En dojenčkov obrok na dan naj še vedno sestavlja materino mleko. Če ga ne dojite več, mu ponudite stekleničko mleka za dojenčke.

Pijača v prvem letu življenja:

Ko začnete uvajati dopolnilno hrano, so idealna pijača za vaše malčke voda in nesladkani čaji. V prvih 4–6 mesecih življenja dobi otrok dovolj potrebne tekočine prek materinega mleka ali mleka za dojenčke. V tem obdobju je dodatna pijača potrebna le ob posebno vročih dneh ali pa, če ima otrok vročino ali drisko. V tem primeru otroku ponudite vodo ali nesladkan sadni oziroma zeliščni čaj. Dobro je, da v prvem šestmesečju vodo za pitje prekuhavate.  

S prehodom na družinsko hrano potrebuje otrok približno 200 ml dodatne tekočine na dan. Dobro je, da ga že od vsega začetka navajate na pitje iz skodelice ali kozarčka, da se ne bo preveč razvadil s pitjem iz stekleničke.

Pomembno je, da otroku ne dovolite, da cucelj stekleničke valja po ustih, saj nenehno oblivanje dlesni s sladkorno raztopino povzroča karies – četudi zobki še niso zrasli. Zato je tudi najbolje, da otroku ponudite vodo in nesladkan čaj.

Pri sokovih morate biti še posebno previdni. Tudi sadni in zelenjavni sokovi (npr. jabolčni ali korenčkov) vsebujejo sladkor in druge ogljikove hidrate, ki pospešujejo nastanek kariesa. Sokove morate razredčiti v razmerju 1 : 3 in otroku nikakor ne smete pustiti, da po ustih valja cucelj stekleničke s sokom. 

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih