Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Prehrana dojenčkov – kako preprečiti nastanek alergij - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Prehrana dojenčkov – kako preprečiti nastanek alergij Otroške jedi

Deli:
Facebook
Twitter

Število otrok z alergijami se je v zadnjih nekaj letih precej povečalo. Približno tretjina vseh otrok, starih do 11 let, trpi za alergijami. Običajne alergijske reakcije so kihanje, kašljanje ter suha in srbeča koža. Ti simptomi se pojavijo, ko je človeško telo preobčutljivo na običajno neškodljive tujke iz okolja. Najpogostejši takšni alergeni so beljakovine, cvetlični prah, navaden prah ali živalska dlaka.  

 

Zakaj se razvijejo alergije?

Najpomembnejši dejavnik za razvoj alergij je dedna zasnova. Če ima alergijo eden od staršev, je možnost razvoja alergije pri otroku od 20- do 40-odstotna. Če jo imata oba, pa se verjetnost razvoja alergije pri otroku poveča na od 40 do 60 odstotkov. Če sta od staršev oba alergična na isto stvar, je možnost nastanka alergije pri otroku celo od 60- do 80-odstotna.

Četudi obstaja možnost, da bo vaš otrok na nekaj alergičen, lahko tveganje za razvoj alergij zmanjšate. Poleg dedne zasnove je za razvoj alergij ključnega pomena okolje s številnimi pomembnimi dejavniki. V prvem letu življenja imunski sistem in črevesna flora pri dojenčkih še nista v celoti razvita. Pri starejših otrocih in odraslih črevesna sluznica telo ščiti pred alergenimi tujki, kot so telesu tuje beljakovine, medtem ko pri majhnih otrocih črevesna sluznica še ni tako dobro razvita.

Kaj je dobro za otroka?

Dojenje je najboljši način preprečevanja razvoja alergij in hkrati najdragocenejša zdravstvena oskrba vašega otroka, saj tako zaužije zelo malo telesu tujih beljakovin, ki bi lahko povzročile razvoj alergij. Zato strokovnjaki priporočajo, da mati otroka v prvih štirih mesecih življenja le doji, sama pa uživa raznoliko hrano, ki vključuje veliko sveže pripravljenih jedi, saj prehrana pomembno vpliva na sestavo materinega mleka. Nove raziskave so pokazale, da uživanje rib pripomore k zmanjšanju tveganja za razvoj alergij pri otroku.

Do zdaj je veljalo pravilo, da otrok v prvem letu življenja ne sme jesti živil, ki najpogosteje povzročajo alergična obolenja, toda na podlagi novejših znanstvenih raziskav strokovnjaki predlagajo ravno nasprotno: potem ko ste otroka navadili na raznoliko dopolnilno hrano, mu lahko že v prvem letu življenja ponudite živila, kot so jajca, pšenična moka, ovsena moka, mleti orehi, soja, zelena, agrumi, eksotično sadje (kivi, mango itd.), kakav in čokolada. Uvajanje novih živil v otrokov jedilnik že v prvem letu življenja (vključno s potencialno alergenimi živili) naj bi zmanjšalo razvoj alergij. Za otroka je dobro tudi, da začne po sedmem mesecu življenja jesti ribe, saj vsebujejo dragocene maščobne kisline omega 3, ki ga ščitijo pred razvojem alergijskih obolenj. 

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih