Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Prehrana v nosečnosti - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Prehrana v nosečnosti Jedi za nosečnice

Deli:
Facebook
Twitter

Nosečnost je poseben čas – tudi v povezavi s prehrano. V tem obdobju je pomembna zdrava, uravnotežena prehrana, ki bodočo mamico in otročička preskrbi z energijo in potrebnimi hranilnimi snovmi. Priporočamo brezalkoholne pijače, zelenjavo, sadje, polnozrnate izdelke, mleko z manj maščobami, mlečne izdelke, ribe in nemastno meso.

 

Povečana potreba po energiji

Bodoče mamice potrebujejo več energije za rast njihovih dojenčkov. Nosečnice morajo na dan zaužiti povprečno 225 kcal več. Potreba po energiji se poveča, a kljub temu ni potrebno, da se držite pravila "zdaj jem za dva" in zaužijete dvojno priporočeno količino kalorij na dan.

Povečana potreba po hranilnih snoveh

Še bolj kot potreba po energiji se v nosečnosti poveča potreba po hranilnih snoveh. Povečano potrebo po beljakovinah in maščobah lahko zadovoljite z rastlinskimi živili, živalskimi produkti in kakovostnimi rastlinskimi olji. Ker v nosečnosti potrebujete tudi več vitaminov in mineralov, morate biti pozorne na to, da boste zaužile dovolj vitamina B (predvsem B6 in folne kisline), vitamina D, magnezija, kalcija, železa in joda. Pomanjkanje določenih hranilnih snovi med nosečnostjo lahko vodi v zaplete, zato vam priporočamo uravnoteženo in zdravo prehrano.

Pomembne hranilne snovi v nosečnosti

Folna kislina: V prvem trimesečju folna kislina prepreči razvoj deformacije nevralne cevi. Da bi preprečili nastanek te okvare, je treba zaužiti veliko folne kisline, kar pa je tudi z uravnoteženo prehrano zelo težko dosegljivo. Zato je priporočljivo, da že pred zanositvijo in med nosečnostjo redno jemljete dodatke folne kisline.

Železo: Potreba po železu se v nosečnosti poveča. Ker priporočene dnevne količine železa (30 mg/dan) ne zaužijete samo s hrano, se morate o tem posvetovati s svojim zdravnikom, ki vam bo priporočil dodatke železa.

Jod: Pomembno je tudi zaužitje zadostne količine joda, ki poskrbi za pravilen duševni in telesni razvoj otroka. V nosečnosti se potreba po jodu rahlo poveča.

Kalcij: Kalcija ne potrebujete le vi, temveč ga za rast kosti potrebuje tudi vaš otrok. Če vaše telo ne prejme dovolj kalcija, ga začne črpati iz kosti in zob, da bi z njim preskrbelo še nerojenega otroka. Priporočena količina kalcija je 1.000 mg na dan. Ne pozabite na vitamin D, ki je potreben za presnovo kalcija.

Vitamin A: V nosečnosti se poveča tudi potreba po vitaminu A. Ta pripomore k zdravi rasti otroka. Najdemo ga tako v hrani živalskega izvora (npr. jajcih, siru, mleku) kot v zelenjavi (npr. korenju, papriki, brokoliju).

 

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih