- Vrsta menija:
- Čas priprave:
- Regija:
- Lastnosti:
- Težavnost:
Če želite shraniti recept v vaši osebni kuharski knjigi, se morate registrirati. Facebook prijava
Za prekmursko gibanico moramo pripraviti vlečeno testo, makov, skutin, orehov in jabolčni nadev. Najprej pripravimo krhko testo.
Za krhko testo damo v skledo moko, na moko koščke masla in dodamo ostale sestavine. Prilijemo 100 ml hladne vode in hitro oblikujemo v testo. Iz testa naredimo hlebček in ga zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za 60 min.
Za vlečeno testo iz vseh sestavin zamesimo gladko vlečeno testo, ki mora bit mehko. Testo damo za 30 minut počivati. Napravimo več hlebčkov, da ga bo kasneje lažje razvleči.
Medtem pripravimo nadeve.
Za makov nadev zavremo mleko (ali pokuhamo smetano) in z njim polijemo mak, dodamo sladkor in vanilijev sladkor.
Za skutin nadev skuto dobro zmešamo z jajcem, smetano, sladkorjem in rozinami.
Za orehov nadev orehe poparimo z mlekom ter primešamo sladkor, vanilijev sladkor in kanček cimeta. Vse skupaj dobro zmešamo.
Za jabolčni nadev najprej jabolka olupimo in jih narežemo na tanke krhlje in jih na pol podušimo s sladkorjem. Dodamo še cimet in limonino lupino.
Pečico ogrejemo na 180 do 200 stopinj. Vlečeno testo razdelimo na več hlebčkov ter jih razvaljamo na pomokanem prtu ter zelo na tanko razvlečemo.
Krhko testo razvaljamo in ga položimo na dno, z maslom namazanega, modela. Namažemo ga z makovim nadevom, pokrijemo z vlečenim testom, ki ga pokapamo s stopljenim maslom.
Nato namažemo skutin nadev, pokrijemo z vlečenim testom, ki smo ga prav tako pokapali z maslom. Enako ponovimo še z orehovim in jabolčnim nadevom. Ves proces ponovimo.
Ko porabimo vse nadeve, gibanico pokrijemo s testom, pokapanim s stopljenim masom in prelijemo s smetano.
Prekmursko gibanico postavimo v ogreto pečico in pečemo okoli 60 minut. Ko je gibanica pečena, jo prelijemo z medom.
Priprava iz sestavin, ki jih imate v hladilniku
Enostavni in hitri recepti
Komentarji3
Za komentarje se morate prijaviti ali registrirati. Facebook prijava
Naša prekmurska sladka jed !
OdgovoriTudi na štajerskem jo obožujemo.
OdgovoriTudi na gorenjskem se rada dela in je dobra stvar
Odgovori