Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
pripomočki za vino, vino, zamašek, odpirač, kozarec - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Pripomočki za vino Vse, kar potrebuje ljubitelj vina

Deli:
Facebook
Twitter

Kaj potrebujemo za pitje vina? Vsekakor odpirač za steklenice in kozarec – pitje iz steklenice se doslej ni preveč obneslo.

Vsakemu ljubitelju vina srce že ob pogledu na dragocen komplet kozarcev v vitrini dnevne sobe začne hitreje biti: tukaj se očitno pije dobro vino! Lepo oblikovane karafe, bleščeče posode za led, elegantni odpirači – vse to je znak prefinjenih navad in s tem del osebnega življenjskega sloga. Toda prav zato, ker so ti pripomočki v resnici odveč, dobijo status luksuznih in poželenja vrednih predmetov. Puristov to sicer ne gane in ne planejo takoj po novotarijah, ki si jih izmislijo proizvajalci. Bilo pa bi škoda, če bi se prikupnim pripomočkom povsem odpovedali, saj bi tako užitkom ob dobri kapljici vina odvzeli nekaj posebnega vzdušja.

Zamašek mora ven! – Odpirači

Izbira vinskih pripomočkov se še zdaleč ne konča pri pravem kozarcu. Ravno odpirač je zelo pomemben kot kultni predmet, zato ima vsak ljubitelj vina svojo lastno filozofijo o tem, kateri model je najboljši. Tako »screwpull« (T-navojnik ali odpirač za buteljke) kot tudi klasični natakarski odpirač za steklenice sta praktična; oba imata rezilo za kapsulo in sta relativno preprosta za uporabo, toda screwpull je nekoliko udobnejši. Sommelierji ga zavračajo prav zaradi preprostosti, saj menijo, da naprava, ki jo zna uporabljati vsak, ni vredna profesionalcev. Na trgu pa najdemo še celo vrsto drugih modelov, ki so bolj ali manj uporabni. Izviren je klasični švicarski žepni nož z vgrajenim odpiračem. Podoben vsestranski model med odčepniki pa je luksuzen oblič. Ročno izdelani odpirač znamke Laguiole z ročajem iz biserovine ali roževine sicer ni preveč poceni, je pa še posebno imeniten predmet, s katerim bi morali odpreti kar veliko steklenic, saj proizvajalec zagotavlja dosmrtno garancijo. Toda, saj veste: tisti, ki pijejo vino, živijo dlje.

Od karafe do termometra

Eden od najlepših in najučinkovitejših običajev je dekantiranje vina, pri čemer sploh ni pomembno, ali je to potrebno ali ne. Tu so oblikovalci steklenih izdelkov našli veliko prostora za svoje ideje. Ponujajo predmete najrazličnejših oblik in odlik, paleta pa sega od preprostih (toda povsem uporabnih) do luksuznih modelov, ki so prava paša za oči.

K zares uporabnim pripravam spadajo še posoda ali etui za hlajenje vina ali šampanjca, nastavki za lažje izlivanje, lepo oblikovani zamaški in termometri za vino, medtem ko se naprave in cedila za dekantiranje ali klešče za odpiranje penin uporabljajo bolj kot prijetna dekoracija.

Koliko kozarcev potrebujemo?

Mlado vino, rizling, chardonnay, syrah, cabernet sauvignon, burgunec, penina, šampanjec, šeri … Zdaj že skoraj za vsako vinsko sorto ali znano svetovno vinorodno pokrajino obstaja ustrezen kozarec. Toda ni bilo vedno tako. Prej je moral kozarec biti le lepega videza in nihče se ni obremenjeval s tem, da vino lahko veliko pridobi, če se ga postreže v pravem kozarcu.

To odkritje pa izvira iz dela avstrijskega pionirja kozarcev Josefa Ridla. Ko je opazil, da vina v različnih oblikah kozarcev spreminjajo vonj in okus, se je lotil zamisli o oblikovanju kozarcev, ki bi bili optimalno prilagojeni lastnostim posameznih vin. »Form follows function« (oblika sledi vlogi), je izjavil in izbrušene kristalne kelihe, kozarčke za liker, bokale in druge pripomočke za pitje poslal v predčasno upokojitev.

Najmanj, kar potrebujemo, je dober univerzalen kozarec, ki ga večina ponudnikov označuje kot kozarec za chardonnay. Načeloma povsem zadostuje, saj se v njem dobro obnesejo tako bela kot tudi rdeča vina, večinoma pa se ga uporablja tudi za degustacije.

Če večkrat pijemo težka rdeča vina, je priporočljiv nakup kozarcev za bordojce. Ti so lepega videza in učinkoviti že zaradi svoje velikosti. Poleg tega močna rdeča vina v njem dobijo več zraka in njihov okus pride bolje do izraza.

Zdaj manjka le še kozarec za penino. Nikar ne segajte po razvpitih skledah! V 70. letih so bile fine in elegantne, toda v njih so mehurčki zelo hitro izpuhteli. Če jih imate še v omari, jih v prihodnje raje uporabite za sladoledno kupo. Veliko primernejši so visoki kelihi za penino, ki dovolijo penjenje v kozarcu. Naj ne bodo premajhni, da jih boste lahko uporabljali tako za frizzante kot tudi za šampanjec, ki ima raje malo več volumna.

Če denarnica, shramba ali ambicije ljubiteljev vina omogočajo še kakšen nakup kozarcev, se ponujata tudi trebušast kozarec za burgundce in po možnosti še kozarec za mlada vina.

Nazadnje manjka še teoretična nadgradnja v obliki neizčrpne literature o vinu, ki pokriva praktično vsa področja, od najmanjših vinskih sort do največjih jeklenih zbiralnikov v Kaliforniji. Pri izbiranju rojstnodnevnega darila za vinskega navdušenca imamo torej malo morje možnosti.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih