Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
priprava čaja, čajnik - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Priprava čaja Kako skuhamo poln čajnik okusnega napitka

Deli:
Facebook
Twitter

Ko zeleni čaj prelijemo z vročo, črni čaj ali oolong pa z vrelo vodo, se iz njega izločijo snovi, kot so kofein, čreslovina in druge hlapljive sestavine (na primer eterična olja), njihova koncentracija pa se s časom povečuje.

Da pride čajna aroma v celoti do izraza, je pomembno, da krop vsebuje dovolj zraka. Črne čaje in oolonge zato prelijemo z vrelo vodo, ki še brbota, zelene pa z vodo, ki ima 80° Celzija.Sicer pa splošnih pravil, kako je treba pripraviti skodelico ali posodo čaja, ni, saj moramo v ozir vzeti veliko dejavnikov, na primer kakovost oziroma sestavo vode – izvirsko vodo, ki jo je priporočal kitajski mojster Lu Yu, imajo na razpolago le redki ljubitelji čaja – in vrsto čaja, ki ga pripravljamo.

Vendarle pa je koristno upoštevati nekaj osnovnih pravil:

1. Kotliček za čaj napolnimo s svežo vodo in jo zavremo.

2. Čajnik naj ne bo premajhen. 
3. Ko voda že skoraj vre, čajnik poplaknemo z nekaj vode.

4. V čajnik ali cedilo vsujemo eno čajno žličko čaja na skodelico (in eno žličko »za čajnik«). Količina je lahko glede na vrsto čaja različna.

5. Čajne liste prelijemo z vrelo (črni čaj in oolong) ali vročo vodo (zeleni čaj).

6. Čajnik pokrijemo in glede na velikost listov počakamo nekaj minut. Do treh minut namakanja čaj deluje poživljajoče, do pet minut pomirjajoče. Pri nekaterih vrstah zelenega čaja lahko iste liste prelijemo večkrat, pri čemer čas namakanja z vsakim prelivanjem podaljšamo.

Črni ali zeleni čaj:

Darjeeling First Flush namakajte 2–3 minute, črni čaj na splošno 3–4 minute, kitajski črni čaj 4–5 minut, mešanice iz črnega čaja 3 minute, zeleni oolong 2–3 minute, polfermentirani oolong 4–6 minut, kitajski zeleni čaj 2–3 minute, japonski zeleni čaj 2–3 minute. Kakovostne zelene čaje in oolonge lahko prelijete večkrat. Črne čaje lahko po želji postrežete brez vsega, z mlekom, smetano, sladkorjem ali sladkorno palčko (kandis). Beli in zeleni čaji ter oolongi se načeloma pijejo brez vsega.

Sadni in zeliščni čaji ter rooibos:

Ker sadni čaji ne vsebujejo kofeina in grenčičnih snovi, jih lahko v skodelici pustimo tako dolgo, kot želimo – priporočljivo jih je namakati 5–8 minut – z daljšim časom dosežete intenzivnejši okus. Po želji ga pijte s sladkorjem, sladkorno palčko ali medom; toplega ali hladnega.

Pravi čajnik – okrogel, trebušast ali oglat?

Nekoč so čaj pripravljali tako, da so liste kuhali v odprti ploščati posodi. Šele v času dinastije Ming so čaj začeli namakati v vročo vodo. Da se listi čajevca prekuhajo in da čaj ostane vroč, na Kitajskem že stoletja uporabljajo vrče, v katerih so nekoč hranili vino in ki so podobni sodobnim čajnikom.

Čajniki brez cedila

Zelo pogosto se uporabljajo čajniki iz porcelana ali terakote. Po navadi so brez cedila, s katerim bi se po uporabi lahko odstranilo čajne liste. Zato je namesto tega treba uporabiti cedilo, ki ga dobimo v različnih oblikah – kroglica, klešče, vstavek … Zelo preprost za uporabo je tudi filtrirni papir, ki se ga da kupiti v različnih velikostih.

Čajniki s cedilom

Elegantni stekleni čajniki s cedilom, ki se ga vstavi na vrhu, so razširjeni po vsem svetu. Potem, ko vodo segrejemo, v cedilo vsujemo čaj in ga prelijemo, čajnik pokrijemo in počakamo. Čez nekaj minut cedilo z uporabljenimi čajnimi listi odstranimo.

Čajniki z batom

Namen takšnih čajnikov je, da poparjene liste izoliramo tako kot pri kavniku. Ko je čaj pripravljen, se bat potisne navzdol in listi nimajo več stika z vodo. Prednost takšnega čajnika je, da pri odstranjevanju cedila ni nikakršne packarije.

Čajniki tetsubin

Tetsubini so navadno precej majhni in v višino povprečno merijo 10–13 centimetrov. Z različnimi metodami jih ulivajo iz surovega železa, nekoč pa so čajnike iz litega železa na različne načine večinoma izdelovali v majhnih delavnicah.


Nasveti za čiščenje čajnika

  • Idealno bi bilo, če bi lahko vsaki vrsti čaja namenili svoj čajnik. Ker pa je to seveda drago in potratno, je priporočljivo imeti po en čajnik posebej za črne, zelene in sadne čaje. Lito železo in terakota sta posebno primerna za močne čaje, kot so ceylon, kenia in assam. Porcelan je kot nalašč za čaje darjeeling in oolong ter zelene čaje.
  • Čajnika nikoli ne peremo v stroju ali na roke. Splaknemo ga le s čisto vodo in ga obrnemo z vrhom navzdol, da se osuši. Nikoli ne drgnemo notranjosti! Tanin lahko s stekla ali srebra odstranimo tako, da čajnik napolnimo z vrelo vodo in vanjo dodamo dve čajni žlički pecilnega praška. Raztopino v čajniku pustimo čez noč, nato pa ga splaknemo in počakamo, da se osuši.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih