Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Priprava kave - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com
Kako dosežemo najboljši okus kave

Priprava kave

Shranjevanje in priprava - dva največja sovražnika kavne arome sta zrak in vlaga. Kavo vedno hranimo neprodušno zaprto ter na hladnem in temnem mestu. Najboljši način je, da kavo hranimo v celem zrnu v hladilniku. Kavo nato sveže zmeljemo, takoj pripravimo in postrežemo vročo.

Stopnja mletja
Preveč drobno mleta kava se v filtru pogosto zlepi v kepo in je zato voda ne namoči dobro. Iz grobo mlete kave pa se v času kuhanja ne izločijo vse topne snovi.

Odmerjanje

Če dodamo premalo kave, bo napitek preredek, če pa je dodamo preveč, kava ne bo dobro izkoriščena, saj bo v kavni usedlini ostalo preveč tekočine – kava bo tudi preredka. Skodelico kave običajno pripravimo iz 125 ml vode in 6,5 g mlete kave.

Temperatura kuhanja
Pod 80 °C se ne razvijejo vse arome, nad 96 °C pa aromatične snovi prehitro izpuhtijo.

Grenčične snovi in kavne kisline
Okus in aroma se spreminjata zaradi spremembe hlapljivih sestavin. Ko pride kisik v stik z aromatičnimi snovmi, se spremeni delež maščob in eteričnih olj. Posledica je neprijeten (žarek) vonj. Ti dejavniki zmanjšujejo naravno aromo kave.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih