bolha.com MojeDelo.com

Priprava ribe Od čiščenja lusk do zarezovanja

Deli:
Facebook
Twitter

S pojmom čiščenje ribe razumemo strokovno odstranitev drobovine in pripravo ribe.

Priprava:

  • Najbolje je, da ribo okisate z limoninim sokom, saj tako (še posebno pri daljšem shranjevanju) ohrani belo barvo, lasten okus in vonj. Pri tem pa velja zlato pravilo: bolj kot je meso mehko in okus ribe močan, dlje jo morate pustiti v limoninem soku, vsekakor pa ne več kot 20 minut.
  • Pri celi ribi morate zmeraj skrbno odstraniti luske. Na strokovnem tržišču obstajajo zelo praktični pripomočki za odstranjevanje lusk, dovolj pa je že topi nož, s katerim očistite luske v smeri od repne plavuti proti glavi.
  • Odstranjevanje lusk: v pomivalno korito postrani položite desko, ribo pa s krpo držite za repno plavut. Z nožem, ki ga držite nekoliko postrani, pod rahlim curkom vode očistite luske od konice repa v smeri glave. Voda preprečuje, da bi luske letele naokoli.
  • Po odstranitvi lusk z nožem čim bolj ravno zarežite v trebuh ribe od zadnjične odprtine proti glavi in trebuh odprite. Pri tem pazite, da ne poškodujete žolča (izlita žolčna tekočina naredi ribo grenko in skoraj neužitno). Po izpraznitvi trebuha ribo previdno splaknite s čisto vodo.
  • Med časom smrti ribe in njeno pripravo naj preteče približno osem do deset ur (odvisno od njene velikosti), da se meso sprosti. Po tem času riba ni več otrpla in meso je veliko bolj rahlo.
  • Pri soljenju (kmalu pred nadaljnjo predelavo) velja naslednje osnovno pravilo: bolj kot je meso vodeno, več soli potrebuje. Če je meso čvrsto, vam ga torej ni treba soliti. Rib, ki jih poširate (kuhate kratek čas v slani vodi tik pod vreliščem), pa sploh ne solite.

Predelava ribe:

Možnosti, ki jih imate na voljo

  • Ribo pripravite v celoti (pečenje, poširanje in podobno).
  • Ribo pripravite v celoti, pred tem pa jo cizelirate (po obeh straneh nekajkrat plitvo zarežete).
  • Ribo razrežete na kose kot kotlet oziroma zrezek.
  • Ribo servirate kot file.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih