bolha.com MojeDelo.com
Najboljši recepti za enolončnice

Najboljši recepti za enolončnice

Enolončnice se pripravi enostavno in nezapleteno ter ponujajo neskončno raznolikost. Za jed v krogu družine ali za na zabavo - s krepko enolončnico boste ugodili vsakemu okusu.

Enolončnice, kitajski fondiji in raguji

Vse iz enega lonca Enolončnice, kitajski fondiji in raguji

Družinska kosila ali hrana za zabavo - s krepko domačo enolončnico lahko zadovoljimo vse okuse. Vse sestavine skuhamo skupaj v enem loncu - ta način kuhanja ima zelo dolgo tradicijo v vseh kuhinjah sveta. Enolončnico (moderno Hot Pot) imenujejo anglosaksonci...

K članku
Išči Išči po kategorijah

En lonec - recepti za enolončnice

Priprava enolončnic ima dolgo zgodovino. Prvi recepti za enolončnice so prišli ven šele v začetku 20. stoletja. Svetovno gledano, je pa ta način priprave znan že tisočletja in je znan v vsaki kulturi. Včasih ni bilo na razpolago več kot meso z ognjem in kuharski lonec, ki je visel nad ognjem in v katerem so se skuhale vse sestavine. V kitajski in arabski kuhinji so se znašli še drugače in so kuhali v loncih, ki so bili zloženi en nad drugim in pri katerih so bili vložki preluknjani. Tako se je preko zelenjave, ki je bila v spodnjem loncu, zgoraj preko vodne pare skuhal riž ali kuskus.

Poznamo številne recepte za enolončnice iz celega sveta: severnoafriški tandžin, kari, golaž, irska obara, etiopski doro wot in pa slovenske enolončnice, kot npr. jota, zajčja obara itd. V hladnih dneh nas grejejo, nasitijo in se pri tem še enostavno pripravijo. Tudi ostanke lahko uporabimo v enolončnici. Zelenjava, meso in krompir se zlijejo v okusno enolončnico. Enolončnico lahko pripravimo tudi iz rib ali pa samo iz zelenjave. Izbire in možnosti je veliko.

Pisana raznolikost receptov za enolončnice iz vseh dežel od azijskih do madžarskih in seveda slovenskih ne pusti nikogar lačnega.