bolha.com MojeDelo.com
Najboljši recepti za tiramisu

Najboljši recepti za tiramisu

Sladica in znamenito biskvitno pecivo iz Italije z maskarponejem, kavo in kakavom - klasični tiramisu, sadni tiramisu ali celo tiramisu iz piva - tiramisu imajo vsi radi.
O točnem izvoru in nastanku tiramisuja obstaja veliko rekov. Ste vedeli, da je tudi pri nas tiramisu med najbolj priljubljenimi sladicami?
Pregrešite se in se posladkajte s tiramisujem!

Tiramisu

Plast na plast polna užitka Tiramisu

Znana sladica tiramisu (ali tirami su - italijansko za "dvigni/poberi me") sestoji iz plasti piškotov, maskarponeja, rumenjaka in beljaka. Pri klasični varianti se piškote napoji v hladni kavi, ki je pomešana z alkoholom kot je rum, marsali...

Italijanska sladica
Išči Išči po kategorijah

Sorodne teme in recepti

Recepti za sadne tiramisuje:
Jabolčni tiramisu Jabolčni tiramisu
Rabarbarin tiramisu Rabarbarin tiramisu
Ribezov tiramisu Ribezov tiramisu
Tiramisu s slivami Tiramisu s slivami
Anketa

Katere sladice imate najraje?

*Več možnih odgovorov

Tira mi su – dvigni me, poberi me

Tira mi su pomeni v prevodu poberi me oz. dvigni me. Lahko bi pomislili, da to pomeni tudi v pravem pomenu besede. Kajti okusen, kremni tiramisu prinese še tako slabemu dnevu nekaj sonca. Če upoštevamo še sestavine v receptu za tiramisu, se ne moremo čuditi imeni, saj med sestavinami najdemo kavo, alkohol in kakav, ki imajo vse poživljajoč učinek. V kombinaciji s sladkorjem pa je to zmagovalna kombinacija.

Tiramisu – sladica z zgodovino

Tradicionalen tiramisu je nastal pod drugim imenom. Več zgodb kroži o njegovem poreklu. Po nekaterih virih naj bi prihajal iz Veneta, drugi pa pravijo, da je nastal recept za tiramisu konec 17. stoletja v Toskani.

Ko je takrat Cosimo de’ Medici – nadvojvoda Toskane – šel na potovanje v Sieno, so slaščičarji zanj pripravili sladico, ki naj bi imela karakteristike plemstva. »Pomembna« sladica, ki se pa pripravi z enostavnimi in okusnimi sestavinami. Imenovali so jo »zuppa del duca«. Ker je bila Cosimu sladica zelo všeč, je prinesel recept za tiramisu nazaj v Firence. Tako je kmalu postal tiramisu znan tudi v drugih regijah na severu-vzhodu Italije. Zaradi njegovih sestavin so sladici kmalu začeli pripisovati tudi značilnosti afrodiziaka. Veliko so si obetali od tega učinka, zato je postal običaj, da so na zmenkih jedli tiramisu. Tako je postala »zuppa del duca« tiramisu.

Recepti za tiramisu danes

Kdor želi danes pripraviti tiramisu sam, bo našel veliko različic. Od tiramisuja z jagodami do tiramisu bombe in tiramisu piškotov. Tudi uživanja te okusne sladice je veliko in ni omejena samo na zmenke. Tiramisu uživamo tako v dvoje kot tudi v skupinah, na rojstnih dnevih in različnih zabavah.