bolha.com MojeDelo.com
(Ribes rubrum)

Ribez

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?Tako kot vsako jagodičevje tudi ribeza ni dobro predolgo hraniti. Zato velja – prej ga pojemo, bolje je. Preden ga pojemo, pa ga moramo nujno oprati in mu odstraniti peclje. Če nočemo vseh jagod pojesti svežih ali če jih želimo uporabiti za kuho, marmelado, žele ali kaj podobnega, jih lahko brez slabe vesti zamrznemo. Ko jih naslednjič uporabimo, jih ne odtajajmo do konca, saj bomo tako ohranili njihovo kiselkasto-grenko aromo.

Kratka zgodovina ribeza
To rdeče jagodičevje je znano predvsem v srednji in severni Evropi, ampak šele od 15. stoletja naprej, ko so odkrili zdravilne učinke te rastline. V Angliji in Franciji so ribez začeli uporabljati šele v času vladavine Elizabete I. Takrat so začeli Francozi ribez uporabljati na povsem nepredstavljiv način: za pripravo enega vrhunskega ribezovega želeja Bar-le-Duc so morali s pomočjo peresnih tulcev iz vsake majhne rdeče jagode odstraniti (do 100) semen. Še sreča, da je prav tako dobrega okusa tudi ribez, ki ga sveže odtrgamo z grmovja.

Biološke značilnosti
Poleg ribeza spada v družino kosmuljevk še veliko drugih vrst. Sem sodita tudi črni ribez in kosmulja. Grm ribeza je zelen le poleti, saj pozimi izgubi liste. Zraste lahko do 1,5 m visoko. Aprila in maja požene neizrazite zelene cvetove, junija in julija pa se bohoti s sočnimi rdečimi jagodami. Te imajo premer približno 5 mm in vsebujejo od 20 do 100 majhnih semen.

Za telo in zdravje
Dobro se godi tistim, ki jim raste ribez na vrtu. Majhne jagode so namreč prave vitaminske bombe. Približno 100 g ribeza kar dvakratno zadovolji dnevno potrebo po vitaminu C. Vsebuje mangan, ki dobro vpliva na vezivno tkivo, kalcij, ki je pomemben za kosti, in pektin, dietno vlaknino, ki pospešuje prebavo in znižuje holesterol. Vitamini B poskrbijo za lepe lase in dobre živce, magnezij pa krepi krvni obtok. Poleg tega ribez pospešuje izločanje seča, izboljšuje počutje in blaži bolečine. In vse to le pri približno 50 kcal/100 g – si lahko želimo še več?

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih