Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
riž, žito, sorte - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Riž Vse, kar morate vedeti o rižu

Deli:
Facebook
Twitter

Obe vrsti riža iz družine Poaceae (trave), in sicer Oryza sativa in Oryza glaberrima, izvirata v tropskem in subtropskem delu južne in JV Azije ter Afrike.

Riž je vir več kot petine kalorij, ki jih zaužije človeštvo. Izraz »divji riž« se lahko nanaša na divje vrste rodu Oryza, navadno pa na divje in udomačene vrste sorodnega rodu Zizania. Je enoletna rastlina in zraste med 1 in 1,8 m visoko, ob ustreznih tleh pa lahko nekatere sorte zrastejo še višje. Za vzgojo je potrebno dosti vode in dela. Zelo je razširjen v deželah s ceneno delovno silo. Kultiviranje riža se je začelo hkrati pred več kot 6500 leti v več deželah.

Letna proizvodnja znaša približno 600 milijonov ton in na prelomu 21. stoletja je prehitela proizvodnjo pšenice ter koruze.

Sorte z najvišjim pridelkom gojijo na poplavljenih riževih poljih (t.i. vodni riž), nekatere sorte zahtevajo manj vlage in toplote (pridelek je zato manjši t.i. suhi riž, gorski riž).

Od vseh žit vsebuje riž največ škroba (75 - 78 %), beljakovin ima 7 %, maščob 0,5 % in rudninskih snovi 0,4%.

Riž se uporablja za prehrano in v industrijske namene. V Industriji iz riževih zrn pridelujejo zdrob in škrob. Rižev škrob je po kakovosti najboljši in se uporablja tudi za izdelavo pudingov in pudrov v kozmetiki. Iz riža pa proizvajajo tudi špirit, na Japonskem pa tudi pijače (žganje-arak in riževo vino).

Iz riževe slame izdelujejo slamnike in rižev papir. Riževi otrobi so zelo dobra živinska krma.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih