bolha.com MojeDelo.com
(Eruca sativa)

Rukola

Na kaj moramo paziti pri pripravi 

Tako kot vsaka solata tudi rukola ob nakupu ne sme imeti rumenih listov in ne sme biti dolgo skladiščena. Preden si pripravite mediteransko solato z grenko-ostrim okusom, vam ni treba upoštevati veliko stvari – pred uporabo jo je treba le na hitro umiti. Potem naj vas na poti do zdrave solate ali jedi, ki bo imela zaradi rukole aromatičen okus, nič več ne ovira.

 

Zgodovina rukole

Že Ovid, antični strokovnjak za ljubezen, je svojim bralcem odsvetoval rukolo, če so le želeli biti brez ljubezenskega poželenja – že v antiki je bila torej rukola, ki sicer izvira iz sredozemskega predela, cenjena ne le kot zelenjava in začimba, temveč tudi kot afrodiziak. Sicer so rimski zdravnik Galen, pa tudi ljudje v srednjem veku, cenili njene zdravilne lastnosti, v središču pozornosti pa je bilo vseskozi dejstvo, da rukola vodi k nečistosti, kar lahko tudi v 16. stoletju še vedno preberemo (tako kot pri Ovidu). Manj romantičen je pomen belih cvetov rukole: predstavljajo namreč prevaro, saj zvečer sproščajo nenavaden vonj, ki ga zjutraj ni mogoče več zaznati. Na srečo pa solata iz rukole čez noč nikakor ne izgubi svojega prijetno grenkega okusa.

Biološke značilnosti

Do 75 centimetrov visoka križnica je enoletna rastlina z značilno nazobčanimi listi, ki malo spominjajo na regrat. »Varljivi« beli cvetovi olepšajo rastlino, ki so jo včasih imeli celo za plevel. Ker je rukola v sorodu z hrenom in gorčico, ni čudno, da je tudi za rukolo značilen grenak in oster okus. Žvečenje semen, ki vsebujejo olje, včasih ni le pomagalo prestati mučenja, ki so ga ljudje doživljali ob bičanju, temveč iz njih v Indiji še danes pridobivajo jedilno olje ali olji jamba in taramira, ki ju uporabljajo v medicinske namene.

Za telo in zdravje

Če odmislimo njene že dolgo poznane afrodizijske lastnosti, ljudje rukolo že dolgo časa uporabljajo kot sredstvo pri prebavnih težavah. Za to lastnost se lahko zahvalimo olju, ki ga vsebuje in ki deluje tudi protibakterijsko. Visoka koncentracija mineralnih snovi, kot sta kalij in natrij, poskrbi za diuretičen učinek, njen oster okus pa ne pospeši le prebavnega sistema, temveč tudi poživi in okrepi celotno telo. Zaradi visoke vsebnosti nitrata, ki ga ima včasih, je bolje uporabiti mlade liste, saj se v njih še ne nakopiči veliko te snovi.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih